Jonge vrouw in verdenking voor aanzetten tot aanslag tegen supporters Rode Duivels

Jonge vrouw in verdenking voor aanzetten tot aanslag tegen supporters Rode Duivels

Een teruggekeerde Syriëstrijdster uit Ukkel wordt verdacht van het aanzetten tot een aanslag, op 15 juli op de Brusselse Grote Markt, bij de terugkeer van de Rode Duivels na het WK voetbal in Rusland. Begin augustus werd ze in verdenking gesteld, zo hebben La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws vandaag bericht. Yousra B. S. (25) wordt ervan verdacht de vermoedelijke auteur te zijn van een oproep tot een aanslag op de berichtendienst Telegram. "We verdenken er haar van dit dreigbericht tegen de Belgische supporters op 15 juli te hebben verspreid op Telegram", aldus Eric Van der Sijpt, woordvoerder van het federaal parket. De betrokkene ontkent, preciseerde hij.

De boodschap werd onderschept door de gerechtelijke instanties. De inwoonster van Ukkel werd in de gaten gehouden door de Staatsveiligheid omdat ze in juli 2015 afreisde naar Syrië, om er de strijders van Islamitische Staat te vervoegen.

Onderzoeksrechter Claire Bruyneel heeft de vrouw begin augustus in verdenking gesteld voor deelneming aan activiteiten van een terroristische groepering en aanzetten tot het plegen van terroristische daden. Er werd een aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

De verdachte is de oudere zus van Firdaous B.S. (15), die verdween in 2017 toen ze vertrok naar Syrië in het gezelschap van haar vriend en diens dochter. Bij haar terugkeer werd de tiener in hechtenis genomen op verdenking van deelneming aan de activiteiten van een terroristische groep.

bron: Belga