Jonge Syrische vrouw verkozen tot "journalist van het jaar"

Jonge Syrische vrouw verkozen tot "journalist van het jaar"

De jonge journaliste (foto) woont en werkt in Aleppo, de Syrische stad die al jaren verscheurd wordt door oorlog. Volgens de organisatie werd ze gekozen omwille van haar "deontologie, haar doorzettingsvermogen en moed", en haar vermogen om "altijd de menselijke dimensie voorop te stellen achter de schermen van de oorlog".

De voorbije twee jaar heeft Zaina Erhaim een honderdtal personen, waarvan een derde vrouwen, opgeleid tot journalisten voor televisie en de geschreven pers. Op die manier droeg ze bij tot de oprichting van nieuwe kranten en tijdschriften in Syrië. Haar oom nam voor haar de prijs in ontvangst tijdens een ceremonie die georganiseerd werd op het 'Wereldforum voor de democratie' in aanwezigheid van Thorbjørn Jagland, secretaris-generaal van de Raad van Europa.

De internationale ngo die de persvrijheid wil bevorderen reikte aan de Turkse krant Cumhuriyet de prijs voor 'medium van het jaar' uit. De krant betaalt volgens Verslaggevers Zonder Grenzen "de prijs voor zijn onafhankelijke en moedige journalistiek, in een land waar een steeds groeiende repressie kritische stemmen onderdrukt."

In mei had president Erdogan nog klacht ingediend tegen Cumhuriyet omdat de krant foto's had gepubliceerd van een wapentransport naar Syrië in opdracht van de Turkse geheime dienst. De hoofdredacteur, Can Dündar, die zijn prijs persoonlijk kwam afhalen in Straatsburg, hangt mogelijk een zware gevangenisstraf boven het hoofd.