Jonge kinderen zitten nu al boven jaardosis aan suiker

Jonge kinderen zitten nu al boven jaardosis aan suiker

Kinderen die binnen die leeftijdscategorie vallen, krijgen verhoudingsgewijs het meeste suikers binnen volgens de WHO. Ze raden aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte uit zogenaamde vrije suikers te halen, maar daar gaan we dus flink boven.

"Natuurlijke zoetstoffen"

Hoe snel we aan de jaardosis suiker zitten, is afhankelijk van leeftijd tot leeftijd. Kinderen van 4 tot 8 bereiken hun maximum op 9 juli, 9- tot 13-jarigen op 26 juli en peuters van 1 tot 3 bereiken de jaarlijkse hoeveelheid suiker op 10 augustus. Maar ook tieners en volwassenen ontkomen er niet aan. Adolescenten tussen 14 en 18 jaar zijn aan de beurt op 14 augustus, 19- tot 30 jarigen op 14 september, volwassen tussen 31 en 50 passeren de revue op 3 november en en 51- tot 70-jarigen klokken af op 23 september. Ouderen komen bereiken de suikergrens gemiddeld genomen niet.

De zogenaamde vrije suikers zitten soms goed verstopt. Snoepgoed, frisdrank en gebak spreken voor zich, maar er is meer. Ook "natuurlijk gezoete" granola met bijvoorbeeld honig is een echte suikerbom, net zoals hippe vruchtensapjes. Je zit dus snel aan de aanbevolen 10% vrije suikers die de WHO voorschrijft.