Jonge kinderen zitten de helft van de dag

Kinderen van drie tot vijf jaar brengen de helft van de dag al zittend door. Het grootste deel van die tijd besteden ze zittend voor een scherm.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De Belgische jeugd besteedt te weinig tijd door rechtstaand op zijn benen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV), waarover Het Nieuwsblad, De Standaard en Le Soir berichten. Ook zij bewegen dus te weinig, wat kan leiden tot overgewicht, rug- en spierproblemen en depressies.

Bij tieners (14-17) is het probleem nog groter. Zij zitten gemiddeld 8 uur en 44 minuten per dag, vooral doordat ze aan schermen gekluisterd zijn. Om dat te compenseren zou die leeftijdsgroep (gemiddeld) drie uur licht intensieve lichamelijke activiteit moeten uitvoeren, zoals rechtstaan en zeer rustig wandelen, en een volledig uur matig tot zwaar intensieve lichamelijke activiteit, zoals rustig fietsen tot echt sporten. Maar daar slagen de jongeren niet in.

Karin De Ridder, medeauteur van de studie, noemt de resultaten "choquerend". "We weten al lang dat kinderen wel wat meer zouden mogen bewegen. Maar we hadden nooit gedacht dat ze zoveel uren gewoon stilzitten."

Foto Pixabay