Jonge, ambitieuze mama Véronique Leysen: "Ik kan mijn werk nu veel beter relativeren"

Jonge, ambitieuze mama Véronique Leysen: "Ik kan mijn werk nu veel beter relativeren"

"Ik ben iemand die mij nooit zou voorbereiden op een emotionele gebeurtenis, maar ik was enorm nieuwsgierig naar wat zo'n bevalling allemaal met je lichaam doet. Daarom heb ik veel boeken gelezen en mijn gynaecoloog en vroedvrouw bestookt met vragen. Ik wist dus wat er gaande was toen ik op het einde een zwangerschapsvergiftiging kreeg en ingeleid moest worden. Gelukkig ben ik wel natuurlijk bevallen, waardoor er massa's endorfine en oxytocine vrijkwamen. Endorfine zorgt voor een natuurlijke pijnbestrijding en oxytocine is ook het knuffelhormoon dat wordt aangemaakt wanneer je met iemand knuffelt of vrijt. Het was een rollercoaster waarvan ik niet wist waar die zou eindigen en welke zotte bochten die zou nemen, maar ik vertrouwde erop dat ik het wel aankon. Tijdens de bevalling bevond ik mij in een liefdesroes waarin ik iedereen in die kamer verafgoodde: de vroedvrouwen, de gynaecoloog en natuurlijk Thomas. Het was de coolste ervaring ooit: ik heb een kind op de wereld gezet!”

Hoe managen jullie het ouderschap als koppel? Je man, presentator Thomas Vanderveken, heeft onregelmatige uren.

“Nu ik in moederschapsverlof ben, heb ik tijd om naar de winkel te gaan en te koken. Daarna ga ik meer van thuis uit moeten werken, want als je met tweeën onregelmatige uren hebt, dan zie je je kind niet. Elke ochtend gaat Thomas piano spelen tot ik hem een sms stuur om te zeggen dat Otto en ik wakker zijn. Terwijl ik mij ga douchen, heeft hij zijn vader-zoonmomentje. Ook op zondag wijdt hij zijn tijd aan onze baby.”

Otto is nu vier maanden oud. Kun je alles bolwerken?

“We hebben een brave baby, al begint hij soms kuren te krijgen. Zijn slaappatroon verandert, waardoor hij wat in de war is. Gelukkig kan ik hem overal mee naartoe nemen omdat ik borstvoeding geef. Ik steek hem in een draagdoek en kan hem zo aan de kassa in de winkel voeden. Borstvoeding geven is het mooiste wat er bestaat voor mij. Niet alleen is je lichaam in staat om een mensje te vormen in je baarmoeder, daarna kun je dat mensje ter wereld brengen en voeden met je eigen lichaamsmelk. Fantastisch, toch? Sinds ik bevallen ben is het voor mij een eer om vrouw te zijn. Niet alleen Otto werd geboren, ook de moeder en de vrouw in mij. Toch ondervind ik dat voeden in openbaar vaak nog een groot taboe is. Dat merk ik aan de reactie van veel mensen rondom mij: ze voelen gêne of stellen sceptische vragen. Of de baby wel genoeg heeft aan moedermelk alleen, bijvoorbeeld. Dat je niet kunt doorslapen 's nachts hoor ik vaak als argument om te stoppen, maar als je borstvoeding geeft, slaap je eens zo diep. Daar heeft onze natuur goed voor gezorgd. Ik moet mij de hele tijd verantwoorden waarom ik wil volhouden tot zes maanden, terwijl ik gewoon het beste wil voor mijn kind. Ze maakten onze moeders wijs dat alles wat in een flesje, een cellofaan zakje of een doos komt, beter is dan wat moeder natuur ons geeft. Een hele generatie is verteld dat het ‘fake' beter is dan het echte spul.”

Heeft het moederschap jou veel veranderd als persoon?

“Vroeger was mijn koffiebar Maurice mijn leven, maar nu kan ik mijn werk veel meer relativeren. Voor mijn bevalling moesten de tafels versierd worden met zorgvuldig uitgekozen kleurenbloemen gesneden in de juiste afmetingen. Ik was dus heel perfectionistisch, maar door alles uit handen te geven heb ik vertrouwen leren hebben in de mensen die voor mij werken. Toch heb ik niet stilgezeten. Wanneer Otto slaapt, kruip ik achter mijn laptop om mails te beantwoorden en mijn boekhouding te doen.”

Hoeveel belang hecht jij aan Moederdag?

“Het klinkt een beetje cliché, maar elke dag is Moederdag. Zeker sinds de baby er is, wordt de familie weer hechter. Ze willen de baby zien om een band op te bouwen en belangrijk te zijn voor hem. Nu hebben we nog geen hulp nodig van onze ouders omdat Otto nog zo klein is, maar ze staan wel te popelen om in te springen.”

Hoe was jij zelf als kind?

“Ik was heel erg op mezelf. Meestal trok ik mij terug in mijn kamer om te knutselen. Met mijn introverte persoonlijkheid bekeek ik de wereld vanuit een hoekje. Daarom bleek na vijf jaar presenteren bij Ketnet dat ik niet meer kon groeien. Hoe groter de producties werden, hoe minder ik mij op mijn gemak voelde. Nu ik collecties teken voor mijn kledinglijn, voel ik dat ontwerpen een heel intuïtieve bezigheid is voor mij. Als ZEB mij nieuwe samples vraagt, dan zet ik mij aan tafel met mijn potloden om from scratch tekeningen te maken en patroontechnieken te bedenken. Die worden dan omgezet naar computerbeelden om de kleding te produceren in de fabriek.”

Waar haal jij inspiratie voor het ontwerp van de collecties?

“Ik krijg overal ingevingen, zelfs door gewoon naar een plant te kijken. Tegenwoordig zijn kleine tattoos in de mode, zoals een hartje op de pols. Daardoor kreeg ik het idee om een tekeningetje op een blouse aan te brengen waar je een tattoo zou zetten. Voor de nieuwe collectie heb ik mij ook laten inspireren door het contrast tussen de sexy bimbo-sfeer van de nineties en de slimme seuten-look die nu hot is. Ik hou er altijd rekening mee dat de Mauricettes, de meisjes die in mijn koffiebars werken, het moeten kunnen dragen.”

Welke koffie is jouw favoriet?

“De Maurice Cappuccino is een mélange met opgestoomde melk en een beetje cacaopoeder. Als ik in de bar ben, drink ik koffie als water. Tijdens mijn zwangerschap mocht ik maar twee koffies per dag drinken, en dat vond ik het ergste om te laten.”

Welk levensmotto geven jullie mee aan Otto?

“De levensspreuk van Thomas is ‘Liefde overwint alles'. Haat bestrijden met haat werkt niet, maar haat beantwoorden met liefde wél. Als iemand onvriendelijk is tegen jou en je reageert op een vriendelijke manier, dan gaat die persoon zich ongemakkelijk voelen. Mijn motto luidt: ‘Alles kan'. Als ik morgen een koffiebar wil openen in New York, dan kan dat. Alleen zal ik er heel hard voor moeten werken. Je hebt mensen die onmiddellijk zitten te kniezen, maar ‘ik kan dat niet' staat niet in mijn woordenboek. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik al zo veel dingen heb gedaan. Ik zie dat Otto nu al heel graag wil stappen, ook al kan hij dat nog niet omdat zijn lichaam daar nog niet klaar voor is. Maar nu al: alles kan!”

Wie is Véronique Leysen?

Véronique Leysen werd bekend als Roxanne uit de populaire jongerensoap Spring, en vrolijkte daarna menig kind op als Ketnet-wrapster. De presentatrice veranderde van koers om haar eigen brei- en koffielabel Maurice Coffee & Knits op te richten. Ondertussen is ze eigenares van twee koffiebars in Antwerpen en een kledinglabel Maurice Knitwear. Samen met presentator Thomas Vanderveken kreeg ze begin dit jaar haar eerste zoontje Otto.

Charlotte De Cort