Johnson moet toegeven dat VK "zeer weinig" opgesloten terroristen deradicaliseert

De Britse conservatieve premier Boris Johnson heeft moeten toegeven dat Groot-Brittannië "zeer weinig" opgesloten islamistische terroristen deradicaliseert. De aanslag van een veroordeelde terrorist, enkele dagen na zijn vrijlating, deed het politieke debat hierover fel oplaaien. Johnson zei dat het een "complexe juridische kwestie" was, de vrijlating van de verdachte van de steekpartij gisteren, nu onbevestigde berichten opduiken dat de autoriteiten op de hoogte waren dat hij nog steeds geradicaliseerd was. Johnson beloofde de regels voor automatische vrijlating van veroordeelde terroristen na afloop van hun gevangenisstraf aan te passen. Maar hij moest dus toegeven dat hun herstel in de gevangenis "zeer moeilijk" verloopt.

"De successen zijn echt zeer zeldzaam", zei Johnson. "We moeten erover nadenken hoe we daarmee omgaan in ons strafrechtelijk systeem."

De oppositie bekritiseerde de regering omdat die gesnoeid heeft in het aantal politieagenten het voorbije decennium. Ook neemt ze het de regering kwalijk dat er onvoldoende wettelijke controle is voor veroordeelde terroristen.

Volgens de politie zou de verdachte een twintigjarige zijn, Sudesh Amman. Hij werd doodgeschoten na de aanslag in de Londense wijk Streatham gisterennamiddag. De man zou twee slachtoffers neergestoken hebben. Een derde zou geraakt zijn door rondvliegend glas, nadat de politie het vuur had geopend, zegt de hoofdstedelijke politie. Niemand verkeert in levensgevaar.

De moeder van Amman, Haleema Faraz Khan, zei aan Sky News dat ze hem had bezocht in een reclasseringscentrum donderdag. Volgens haar was hij verder geradicaliseerd in de Belmarsh-gevangenis in Londen. Hij had er de helft van zijn celstraf van drie jaar uitgezeten voor het plannen van terreuraanslagen.

bron: Belga