Johnson & Johnson garandeert levering coronavaccins aan EU na sluiting Amerikaanse fabriek

Johnson & Johnson garandeert levering coronavaccins aan EU na sluiting Amerikaanse fabriek

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft een fabriek in de stad Baltimore, in de staat Maryland, gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt.

Uit een rapport blijkt dat er problemen waren met onder meer hygiëne in het gebouw en dat er slecht opgeleid personeel werkte. Het kan volgens de FDA maanden duren voordat alle problemen in de fabriek zijn opgelost.

Johnson & Johnson zegt de kritiekpunten "onmiddellijk en volledig" te behandelen en de klok rond te werken om productiemogelijkheden te ontwikkelen en te activeren.

Volgende week 200.000 prikken in Vlaanderen

In de week van 26 april zullen er in Vlaanderen overigens iets meer dan 200.000 coronavaccins worden toegediend. Dat blijkt uit de wekelijkse update op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorige week. Normaal gesproken zal het tempo vanaf de eerste week van mei opnieuw de hoogte ingaan.

Andermaal fungeert Pfizer/BioNTech met 159.825 doses als het werkpaard van de vaccinatiecampagne. Daarnaast worden er ook nog 25.560 doses van AstraZeneca en 18.840 doses van Moderna toegediend.

Op zowat 20.000 doses na gaat het allemaal om eerste doses, die ook allemaal in de 95 Vlaamse vaccinatiecentra worden toegediend. De overige doses worden naar de ziekenhuizen (18.840) en de collectieve zorg (120) getransporteerd.