Joe Bidens lelijke hoest baart Amerikanen zorgen: “Het is maar een verkoudheid”

Joe Bidens lelijke hoest baart Amerikanen zorgen: “Het is maar een verkoudheid”

Zoals verwacht bevestigde het Amerikaanse kiescollege maandag dat Joe Biden de 46ste president van de Verenigde Staten wordt. Met 306 kiesmannen achter zich laat hij oud-president Trump 232 ruimschoots achter zich. Naar de traditie hield Biden diezelfde avond nog een overwinningsspeech, waarin hij voor het eerst uithaalde naar de ondemocratische houding van verliezer Trump.

Maar naast over de inhoud werd er bij de toeschouwers ook duchtig gepraat over Bidens gezondheid. Tijdens de speech schraapte de Democraat, die eind november zijn 78ste verjaardag vierde, namelijk voortdurend zijn keel. Hij klonk tevens wat hees en moest af en toe hoesten. "Is hij wel oké?", vroeg iemand op Twitter zich af.

Negatieve coronatest

Diezelfde vraag weerklonk toen Biden na zijn speech live met enkele aanhangers belde. "Bedankt", zei de verkozen president, "ik ben een beetje verkouden." Daarmee ontkent hij dat er sprake zou zijn van een coronabesmetting. Bovendien testte Biden naar eigen zeggen vrijdag nog negatief op het virus.

Als oudste Amerikaanse president ooit krijgt Biden wel vaker vragen over zijn gezondheid. Tijdens de verkiezingscampagne maakte hij soms een verwarde indruk en was hij bepaalde periodes afwezig, wat bij sommigen doet vermoeden dat hij aan dementie lijdt. Donald Trump speelde handig in op die geruchten door constant te verwijzen naar de ouderdom van 'Sleepy Joe' (slaperige Joe).