Joe Biden zeker van zijn zaak: "Geen twijfel dat ik tot winnaar zal worden uitgeroepen" (video)

Joe Biden zeker van zijn zaak: "Geen twijfel dat ik tot winnaar zal worden uitgeroepen" (video)

"Het lijdt geen twijfel dat, van zodra de telling voltooid is, senator Kamala Harris en ik zullen worden uitgeroepen tot de winnaars", verklaarde Biden donderdag tijdens een korte toespraak in Wilmington, in de staat Delaware.

"Proces aan het werk"

Biden riep de Amerikanen ook op om rustig te blijven, nu het definitieve resultaat nog op zich laat wachten. "Blijf kalm, het proces is aan het werk", zo klonk het. "Democratie is soms rommelig en vergt soms wat geduld, maar dat geduld wordt al meer dan 240 jaar beloofd met een stelsel waar de hele wereld jaloers op is», aldus Biden. «In Amerika is elke stem heilig en het is de wil van de kiezers die de president kiest."

Spannende strijd

Net als in zijn vorige toespraken, eiste Biden de overwinning nog niet op.

Biden en zijn running mate Harris leiden in de strijd om het presidentschap nog altijd met 253 kiesmannen, tegen 214 voor zittend president Donald Trump. Om president te worden zijn minstens 270 stemmen in het kiescollege nodig.

Pennsylvania

In de mogelijk cruciale staat Pennsylvania (20 kiesmannen) is de achterstand van Biden geslonken tot zowat 18.000 stemmen, zo blijkt uit de gegevens van de Amerikaanse media.

In Arizona, een andere staat die nog onbeslist is, dreigt het tellen van de stemmen nog aan te slepen tot het weekend.

Ook in Nevada, North Carolina, Georgia en Alaska is het nog wachten op een resultaat dat duidelijk genoeg is om een winnaar uit te roepen.