Jihadkenner Alde'emed stopt met begeleiding jongeren

Jihadkenner Alde'emed stopt met begeleiding jongeren

Alde'emed kondigde op Knack.be het einde aan van De Weg Naar, het antiradicaliseringscentrum dat hij zelf oprichtte. Het centrum begeleidde geradicaliseerde moslimjongeren, hun families en teruggekeerde Syriëstrijders. Oorspronkelijk werkte het centrum vanuit Mechelen, maar na de aanslagen in Parijs opende er ook een afdeling in Molenbeek.

"Geen efficiënt beleid"

Alde'emed is gedesillusioneerd door het uitblijven van een reactie van de overheid. "Tot op de dag van vandaag is er geen efficiënt beleid met betrekking tot de aanpak van de wortels van radicalisering", aldus de specialist jihadisme. "De boodschappen van eerstelijnswerkers, straathoekwerkers, imams, leerkrachten en beleidsmakers komen niet overeen. Op die manier creëer je kinderen die in en tussen verschillende werelden leven en in een latere fase problemen zullen ondervinden in hun identiteitsontwikkeling."

De 27-jarige Alde'emed vindt bovendien dat zijn manier van werken niet de erkenning kreeg die het verdiende. "Ik heb nooit bezoek gekregen van een beleidsmaker of een burgemeester. Je kan mijn situatie vergelijken met een professionele voetballer die moet betalen om mee te mogen spelen en doelpunten te scoren."

Doodsbedreigingen

De oprichter voelt zich ook niet meer veilig. Sinds de start van het centrum ontvangt Alde'emed doodsbedreigingen van IS. "Mijn beide ouders zijn ziek en hebben mijn steun nodig. Ik heb geen zin om voor mijn centrum te worden doodgeschoten." Alde'emed stopt met zijn vrijwillige begeleiding, maar blijft wel nog lezingen geven op scholen.

Foto AFP / J. Thys