Jihad-expert Montasser Alde'emeh opgepakt

Jihad-expert Montasser Alde'emeh opgepakt

Montasser Alde'emeh (foto) zou op vraag van de broer van de man een vals getuigschrift over een deradicaliseringstraject hebben opgesteld in een poging Jawad O. vrij te krijgen, die sinds eind november in de cel zat. Jawad O. wordt ervan verdacht deel te nemen aan de activiteiten van een terroristische groep. De man verscheen op 27 november voor de Antwerpse raadkamer en zwaaide daar met een getuigschrift van een deradicaliseringstraject bij het Centrum De Weg Naar in Sint-Jans-Molenbeek. Speurders vermoeden dat het om een vals attest gaat.

Daarom is een nieuw onderzoek geopend bij een Mechelse onderzoeksrechter. In het kader daarvan viel de politie gisteren onder meer binnen bij Alde'emeh en in het centrum De Weg Naar. Samen met de Jihad-expert werden ook Jawad. O. en zijn broer Khalid O. opgepakt. De onderzoekrechter in Mechelen zal beslissen of de mannen aangehouden blijven.

Het onderzoek heeft niets te maken met de aanslagen in Parijs of het terreuronderzoek in Brussel over de geplande aanslagen op oudjaar.

Alde'emeh is doctoraatsstudent aan de Radboud Universiteit in het Nederlandse Nijmegen. De universiteit zegt in een reactie dat ze de feiten niet kennen. «Politieonderzoek zal moeten uitwijzen wat hier aan de hand is.»