Jeugdhulpverleners voeren actie tegen agressie in opvoedingsinstellingen

Jeugdhulpverleners voeren actie tegen agressie in opvoedingsinstellingen

De christelijke vakbond LBC-NVK heeft in het OC Sint-Ferdinand in Lummen het startschot gegeven voor een sensibiliseringscampagne binnen de opvoedingsinstellingen van de Broeders van Liefde. Het personeel wil dat de stijgende problematiek van agressie een halt wordt toegeroepen. De jeugdhulpverleners zijn bezorgd over de toename van agressie bij leerlingen en bewoners van opvoedingsinstellingen. Het stijgend aantal incidenten vormt een probleem voor zowel het personeel als de leerlingen en bewoners. Zo is agressie de oorzaak van meer dan de helft van de arbeidsongevallen bij de jeugdhulpverleners. "We worden geconfronteerd met heel wat agressie door jongeren met ernstige problemen. We werken momenteel met veel te weinig personeelsleden om de zorgen te kunnen geven die de jongeren nodig hebben", zegt Kris Gilops, opvoeder en vakbondsafgevaardigde.

Het LBC-NVK start daarom een reeks van sensibiliseringsacties onder het motto 'Veilige zorg is goede zorg! En goede zorg is veilige zorg!'. De vakbond eist voldoende middelen en een degelijke personeelsomkadering. Veel jongeren moeten nu immers in te grote groepen met te weinig begeleiders verblijven. De jeugdhulpverleners willen met kleinere leefgroepen werken, zodat voldoende collega's in kleinere klassen en met een aangepaste infrastructuur kunnen werken.

"Als er niks wordt aangepast, kunnen wij het als leerkrachten niet blijven volhouden. Veel collega's blijven nu al thuis omdat ze te veel agressie over zich heen krijgen. Daarom eisen we dat er maar zes jongeren in een pedagogische eenheid mogen zitten", aldus leerkracht bouw Jef Moors. De vakbond LBC-NVK zal de eis om de twee weken herhalen in een andere voorziening.

bron: Belga