Jesus Herrada wint slotetappe en is eindwinnaar

Jesus Herrada wint slotetappe en is eindwinnaar

Jesus Herrada (Cofidis) heeft vandaag de laatste etappe van de Ronde van Luxemburg, met start in Mersch en aankomst na 176 kilometer in Luxemburg, op zijn naam geschreven. De 28-jarige Spanjaard haalde het op de Pabeierbierg voor de Fransman Jonathan Hivert en de Luxemburger Pit Leyder. De Italiaan Andrea Pasqualon, de eindlaureaat van vorig jaar, finishte als vierde. Baptiste Planckaert werd achtste, voor Benjamin Declercq. Herrada won gisteren ook al een etappe en met deze nieuwe ritwinst verstevigde hij zijn leiderspositie. In het algemeen klassement houdt de Spanjaard de Nederlander Maurits Lammertink achter zich. Baptiste Planckaert werd beste Belg met een zesde plaats.

Na een heel onrustig begin, met tal van demarrages, trokken na 50 kilometer koers toch acht renners in de aanval. Dat waren Ludovic Robeet, Philipp Walsleben, Sjoerd van Ginneken, Sergio Rodriguez, Adrien Petit, Delio Fernandez Cruz, Alessandro Tonelli en Colin Joyce. Zij reden maximaal twee minuten voor het peloton uit. In de grote groep bepaalden de renners van Wanty-Groupe Gobert het tempo. Wanneer ook de mannen van Cofidis hun deel van het werk deden, smolt de voorsprong van de acht vroege vluchters snel.

Nog voor de eerste passage, van vier in totaal, werd met uitzondering van Delio Fernandez Cruz iedereen ingerekend. De Spanjaard begon aan de drie resterende plaatselijke ronden, van elk 3,8 kilometer met daarin telkens de beklimming van de Pabeierbierg, met een voorsprong van 20 seconden op een jagend peloton. Delio Fernandez Cruz bleef knokken voor elke seconde, maar werd op 350 meter van de meet gegrepen. Dan pakte Jesus Herrada verschroeiend uit, hij reed weg uit de groep. De man met de gele leiderstrui kwam niet meer in de problemen en boekte zo zijn tweede ritwinst. Hij verzekerde zich meteen ook van de eindzege.

bron: Belga