Jeroen Lemaître verheft taxidermie tot kunst

Taxidermist_extra“Als je mensen vraagt een taxidermist te omschrijven, dan denken ze aan een vies oud ventje dat zijn eigen vrouw heeft opgezet. Ik ben in
door
marketing
Leestijd 3 min.

alle opzichten het tegenovergestelde,” lacht Jeroen Lemaître.

Jeroen is nog maar 29 en al drie jaar taxidermist-entomoloog, gespecialiseerd in het opzetten van dieren en vlinders. “Het is al een fascinatie van toen ik klein was maar ik had er nooit iets mee gedaan. Ik was redacteur bij de openbare omroep en mijn contract werd plots niet meer verlengd. Toen zat ik met mijn handen in het haar. Ik wist totaal niet wat ik moest doen of welke richting ik moest uitgaan. Toen ben ik op een marktje gaan staan met een paar vlinders die ik had opgezet en die waren in een mum van tijd verkocht. Toen dacht ik dat ik er wel iets meer mee kon doen.”

Opleiding

“Ik heb het mijzelf voor een groot stuk aangeleerd. Met tutorials op YouTube. Toen ik dat goed kon, ben ik op zoek gegaan naar vervolmaking, maar dat is niet zo evident. Er bestaat geen school of opleiding, er hangt een waas van geheimzinnigheid rond. Je moet het eigenlijk van iemand kunnen leren die het zelf al jaren doet. Dus ging ik op zoek naar een stageplek. Die heb ik uiteindelijk gevonden in Nederland. Daar ben ik dan een jaar gebleven en heb ik alles geleerd. Nu heb ik een eigen winkel. Ik werk niet met dieren die speciaal daarvoor zijn doodgemaakt. Als iemand een opgezette struisvogel wil, dan bel ik naar een struisvogelkwekerij. Pas wanneer zij een dier hebben dat overleden is, kan ik aan de slag.”

Kroontje

“Ik zet vooral vlinders en insecten op, maar ook kleine zoogdieren en vogels zoals papegaaien en exotische vogels. Geen huisdieren die overleden zijn, ik wil vooral het esthetische benadrukken. Ik geef een eendje zo een kroontje voor een extra dimensie. Dan kan je het verhaal zelf wat invullen. Ik probeer het beroep wat te moderniseren, bij mij geen jager-achtige taferelen, maar wel een poging om wat kunst te brengen in het interieur van de mensen.”

“Opgezette vlinders zijn er al vanaf 14 euro en het loopt op tot 250 euro. Grote dieren zijn uiteraard duurder. Met de feestdagen verdien ik goed mijn brood want dan is iedereen op zoek naar een leuk cadeau, de andere maanden is het wat moeilijker. Ik ga er niet heel rijk van worden, maar ik kan wel doen wat ik graag doe en ik kom op leuke plaatsen en krijg soms uitzonderlijke opdrachten. Zo wou een vrouw graag een stolp met twee kevers, een kever die wegvloog en een andere met de vleugels dicht. Het stond symbool voor haar man die terminaal ziek was, hij ging weg en zij bleef achter. Toen ik het had gemaakt en haar overhandigde was het net Kerstmis, dat was een zeer emotioneel moment. Het idee dat ik mensen zo kan raken met iets wat ik zelf maak, betekent veel voor mij.”

Erkenning

“Vroeger reageerde iedereen heel verbaasd toen ik vertelde dat ik een winkel ging beginnen met opgezette dieren maar nu krijg ik wel erkenning. Zo heb ik al een bar in Londen mogen inrichten en de museumshop van het Louvre heeft mijn stukken al geplaatst. Ik geef ook af en toe workshops en dan leren we een struisvogel opzetten. Die workshops zitten meteen vol. Het verbaast me dat er telkens zoveel interesse is. Mij hoor je niet klagen!”