Jennifer Lawrence wil evenveel loon als mannelijke acteurs

Jennifer Lawrence wil evenveel loon als mannelijke acteurs

"Ik ben het beu om op een 'lieve' manier te zeggen wat ik denk", zo schrijft de Amerikaanse actrice in een klein essay op Lenny, het onlinemagazine van de actrice Lena Dunham ("Girls"). 

Na de grote Sony-hack van vorig jaar kwam de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs aan het licht. Onder meer in de mails van Sonybaas Amy Pascal stond zwart op wit dat Jennifer Lawrence heel wat minder betaald kreeg dan collega's Christian Bale, Bradley Cooper en Jeremy Renner voor de film 'American Hustle'. Zo kregen de vrouwen 7% van de winst, de mannen 9%.

"Ik was niet boos op Sony, ik was boos op mezelf", zo schrijft Lawrence daarover. "Ik had gefaald als onderhandelaar, omdat ik te snel opgaf. Ik wou geliefd zijn en niet overkomen als 'lastig' of 'verwend'. Op dat moment leek me dat een goed idee, totdat ik zag op het internet hoeveel de anderen verdienden. Ik realiseerde me dat geen enkele man waarmee ik samenwerkte er mee inzat om de stempel 'lastig' of 'verwend' te krijgen."

Volgens het Amerikaanse magazine Forbes was Robert Downey Jr. vorig jaar de best betaalde acteur in Hollywood, met een inkomen van 80 miljoen dollar. Lawrence verdiende als best betaalde actrice 52 miljoen dollar.

Foto AFP