Jennifer Lawrence: "Succes kan je heel eenzaam maken"

Jennifer Lawrence: "Succes kan je heel eenzaam maken"

Waarom wou je een film maken over deze vrouw? Heb je haar ontmoet?

Jennifer Lawrence: "Ze hebben de film voorgesteld aan David en ik samen. Hij had de film niet zonder mij gemaakt, en ik niet zonder hem. Het is echt een bijzonder verhaal. Banaal maar toch buitengewoon. En helemaal anders dan wat we tot nu toe samen hadden gedaan. Ik wou haar dus absoluut ontmoeten. David en ik zijn haar gaan opzoeken in New York. Ik ben tussen hen gaan zitten en heb gewoon geluisterd naar hun gesprek. Ik heb veel geleerd van haar, ze was een echte inspiratiebron."

Herken je jezelf in Joy?

"Absoluut. Ik weet maar al te goed wat het is om een droom te hebben en niet te weten of die ooit zal uitkomen. En om de enige te zijn die erin gelooft. Als het succes er dan eindelijk is, dan is dat geweldig, maar het kan je ook heel eenzaam maken. Ik herken me in heel wat dingen die ze heeft meegemaakt."

Ondanks de vele beproevingen heeft Joy iemand die rotsvast in haar gelooft: haar grootmoeder. Heb jij ook zo iemand?

"Ja, mijn mama. Ik zou hier nu niet zitten als zij niet alles had opgeofferd om haar 14-jarige dochter alleen naar New York te laten vertrekken om haar kans te wagen. Het was een zotte periode in mijn leven, maar ze zag hoe gelukkig ik was. Ze heeft me vertrouwd en in mij geloofd. Op dat moment was zij de enige."

‘Joy' gaat ook over integriteit. Herinner je je nog de laatste keer dat je moest kiezen tussen integer blijven en je huid duur verkopen?

"Eigenlijk is dat wat momenteel zo'n beetje gebeurt, dus ik weet niet goed wat ik moet antwoorden. (We veronderstellen dat ze het heeft over de Hunger Games-saga die net is geëindigd, red.)"

Je bent precies 25 jaar geleden geboren in Kentucky. Intussen heb je al een Oscar en ben je een van de favoriete actrices van Hollywood. Hebben de glamour, de privéjets en de rode lopers je veranderd?

"Ja, ik ben er gek op. (lacht) Nee, het verandert niet wie ik ben. Comfortabel reizen is een luxe ja, maar het verandert je geest niet. Ik vind het moeilijk over mezelf te praten. Weet je, de laatste vijf jaar ben ik opgegroeid in de spotlights. Bijna alles wat ik zeg of doe wordt op een of andere manier opgenomen. Ik ben ongetwijfeld veranderd…Wat er ook gebeurt, ik beloof dat ik altijd, maar dan ook altijd met een privéjet zal vliegen."

Je zegt dat je veel geleerd hebt door samen te werken met David O. Russell in ‘Silver Linings Playbook', ‘American Hustle' en nu ‘Joy'….

"Ik heb gelogen. (lacht) Nee, buiten mijn familie is David eigenlijk de belangrijkste relatie in mijn leven. Hij maakt deel uit van het stukje van mijn hart dat ik verloren ben aan cinema en acteren. En dat stukje heeft veel te danken aan David. Ik heb nog nooit iemand zo bewonderd als wanneer ik hem een film zie maken. Het is een echte eer hem aan het werk te zien en naar zijn films te kijken. Hij haalt het beste in me naar boven en leert me dingen over mezelf. Dingen die ik alleen nooit zou ontdekt hebben."

Het is vrij zeldzaam, maar verfrissend dat een vrouwelijke hoofdrol eens geen prince charming ontmoet…

"Het is de eerste film die ik zie met een hoofdrolspeelster die geen romance beleeft. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit al zo'n scenario gekregen heb."

Ben je blij dat dat verandert, dankzij films zoals die van David O. Russell?

"Ik ben heel blij dat er iets beweegt. Het helpt het idee te doorbreken dat er een verschil is tussen een mannelijke en een vrouwelijke hoofdrol."

Wat is jouw drijfkracht?

"Mijn passie voor wat ik doe en mijn nieuwsgierigheid voor alles. De wil om te blijven leren."

Elli Mastorou

@cafesoluble

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Review 'Joy'

Wat is de magie van het leven? Wat drijft iemand om te blijven recht kruipen, ondanks de klappen die hij incasseert? Voor Joy Mangano, een huisvrouw met een chaotische familie, een mislukt huwelijk en een torenhoge schuldenberg, had het leven één grote teleurstelling kunnen zijn. Tot de Italiaans-Amerikaanse op een dag beslist om te luisteren naar het stemmetje in haar hoofd en het talent te gebruiken dat ze al sinds haar jeugd negeert. Ze levert meteen ook het bewijs dat je geen superkrachten nodig hebt om van overstelpte huisvrouw te transformeren tot stinkend rijke zakenvrouw. Soms is een goed idee genoeg. Zoals de stoombezem ‘Miracle Mop'. Of stoffen kleerhangers. Triviale dingen, die de start van iets magisch kunnen zijn. Dat is de boodschap van regisseur David O. Russell (‘The Fighter'), wiens films bezaaid zijn met ‘alledaagse' helden die boven zichzelf uitstijgen. Zowel vormelijk als inhoudelijk is ‘Joy' een ode aan jezelf overtreffen en in het diepe springen. De energieke, kleurrijke regie laat de camera rond een schitterende Jennifer Lawrence fladderen. We volgen haar van kind tot vijftiger, langs mislukkingen en successen. Het parcours van deze geïnspireerde en uitermate inspirerende vrouw is een mix van liefde, vrienden, teleurstellingen, lachbuien, onverwachte ontmoetingen en levendige muziek… Een intens vrolijke film die je helemaal opkikkert!