Jeffrey Williams breekt in ruimtestation ISS Amerikaans verblijfsrecord in de ruimte

Jeffrey Williams breekt in ruimtestation ISS Amerikaans verblijfsrecord in de ruimte

Aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS heeft Jeffrey Williams het Amerikaanse gecumuleerde verblijfsrecord in de ruimte op zijn naam gebracht, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld. De 58-jarige grootvader van drie kleinkinderen was woensdag meer dan 520 dagen (gecumuleerd) in de ruimte, waarmee hij zijn collega Scott Kelly onttroonde. Wanneer Williams op 6 september naar de begane grond terugkeert zal hij in totaal 534 dagen boven zijn geweest.

Het mondiale verblijfsrecord staat met 879 dagen op naam van de Rus Gennadi Padalka (met wie ook Frank De Winne heeft samengewerkt in het ISS).

Williams maakte zijn eerste ruimtetrip in 2000 met het ruimteveer Atlantis, om het prille ISS klaar te stomen voor zijn eerste bewoners. In 2006 vertrok de astronaut voor zes maanden naar de spacemeccano, om er in 2009 terug te keren en er gezagvoerder te zijn. Zijn jongste verblijf in de ruimte startte op 18 maart, hij had toen al meer dan 362 dagen in de ruimte op de teller staan, zegt de NASA.

De astronaut maakte ook vier ruimtewandelingen, de laatste nog vorige vrijdag.

bron: Belga