"Je stilzwijgen berokkent je enkel meer schade"

"Je stilzwijgen berokkent je enkel meer schade"

"Je stilzwijgen berokkent je enkel nog meer schade, want je geeft mij de kans in het gat te springen en de zwarte gaten in te vullen". Dat zei meester Filip Van Hende aan beklaagde André Gyselbrecht op het proces in Brugge over de kasteelmoord. Voor de Brugse correctionele rechtbank zijn de pleidooien in de zaak van de kasteelmoord van start gegaan. André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor hun rol in de moord op Stijn Saelens. Larmit is niet aanwezig.

"Eigenlijk doet het er niet toe, want schuldig ben je. Maar het zou de familie Saelens helpen bijvoorbeeld te weten hoeveel geld je hieraan besteed hebt. Het stoort ons als je zegt dat je twee keer 5.000 euro uitgegeven hebt", zo richtte Van Hende zich persoonlijk tot Gyselbrecht, die al de hele ochtend voor zich uit staart.

"Maar je doet er jezelf schade mee, want je laat het mij invullen, je geeft mij de kans in het gat te springen. Want Serry zegt 17.000 euro aan Eindhovenaar Antonius Van Bommel gegeven te hebben. Ik concludeer dus dat je rechtstreeks contact gehad hebt met Evert de Clercq.

"Ik moet nu aan de familie Saelens gaan vertellen dat u na dit proces gewoon naar huis wilt gaan", aldus nog Van Hende. "Volgens de verdediging was er namelijk geen andere optie mogelijk dan Stijn Saelens te vermoorden. Het zou gaan om een onweerstaanbare dwang. Hoe kan dat nu verdedigd worden?", zo vroeg Van Hende zich af.

"Je bent ernstig schuldig, je blijft liegen over het bedrag, over de periode van de opdracht en over de contacten met De Clercq. Dus vragen wij om André Gyselbrecht schuldig te verklaren aan moord".

bron: Belga