Je drang naar suiker kan uitgeschakeld worden

Goed nieuws: een recente wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat de drang naar suiker gemanipuleerd kan worden. Door een bepaald gebied in de hersenen te prikkelen, kunnen we even onverschillig tegenover staan een donut als tegenover water.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Aan al die suikerverslaafden in de wereld, er is goed nieuws. Wetenschappers aan de Amerikaanse Columbia University zijn erin geslaagd om bij muizen de euforische reactie op suiker uit te schakelen. Meer zelfs, het totale omgekeerde gebeurde. De proefdieren werden verzot op bittere smaken.

Het onderzoek focuste op de amygdala. Dat is het deel van de hersenen waarin onze emoties beheerd worden. Door elektrische prikkels konden ze de aangeboren reacties op zoete en bittere smaken 'op' en 'af' zetten. Zo werd hun gedrag niet meer bepaald door wat ze aten, maar stond het op voorhand al vast.

We proeven hetzelfde, maar reageren anders

Zo slaagden de wetenschappers erin om de muizen op water te laten reageren zoals ze op suiker zouden doen. Ook van bittere smaken gingen de dieren houden. In essentie bleef de smaken van bijvoorbeeld water hetzelfde, maar de reactie die de dieren erop hadden, veranderde, meldt Science Daily. "Als de wetenschappers de verbindingen van de amygdala uitschakelden, herkenden de muizen de verschillende smaken nog wel, maar toonden ze geen reactie meer."

"Het is zoals een hap nemen van je favoriete chocoladecake, maar daar geen plezier meer uit halen. Na een paar happen kan het zijn dat je al stopt met eten", aldus het onderzoeksteam. Dat hoopt met de ontdekking een belangrijke stap te kunnen zetten in het begrip en de genezing van aandoeningen zoals obesitas en anorexia.