"Je bestuurt geen land zoals je aan de cafétoog praat"

"Je bestuurt geen land zoals je aan de cafétoog praat"

cdH-voorzitter Maxime Prévot neemt het niet dat Jan Jambon, kandidaat-premier voor N-VA, vindt dat de Walen in hun hangmat worden gehouden door de transfers vanuit Vlaanderen. Dat zei hij vandaag tijdens een congres van zijn partij. Jambon haalde afgelopen week uit naar de miljardentransfers van Vlaanderen naar Wallonië "die veel te veel Walen in hun hangmat houden". Hij wees hierbij op klachten van West-Vlaamse bedrijven dat werklozen uit het naburige Henegouwen niet bereid blijken te zijn om vacatures in te vullen.

"Een premier moet premier zijn van alle Belgen", reageerde Maxime Prévot. "Als je één deel van de bevolking, dat zou bestaan uit harde werkers, gaat vergelijken met een ander deel dat in een hangmat zou liggen, toon je een gebrek aan respect. Je leidt geen land zoals je aan de cafétoog praat."

Prévot maakte een vernietigende balans op van de federale regering, die volgens hem een hart miste. De coalitie schoot volgens hem tekort op sociaal vlak, in de gezondheidszorg en in de pensioenhervorming.

Op Waals niveau wil cdH zich inzetten voor een zorgverzekering, zoals die aan Vlaamse kant al bestaat. In ruil voor een jaarlijkse bijdrage van 36 euro, zouden bejaarden een betere thuiszorg en andere vormen van hulp krijgen om langer autonoom te blijven.

bron: Belga