Japanse premier roept Iran op constructieve rol te spelen in Midden-Oosten

De Japanse premier Shinzo Abe is woensdag op bezoek in Iran. Hij heeft het land opgeroepen een constructieve rol te spelen in het Midden-Oosten. Iran zelf voorziet een mogelijke positieve verandering als Washington de economische oorlog tegen Iran stopzet. "Essentieel is dat Iran een constructieve rol speelt in de bewerkstelliging van een solide vrede en van stabiliteit in het Midden-Oosten", aldus Abe tijdens een persconferentie na een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rohani.

"Als er spanningen zijn, liggen hun wortels in de economische oorlog van de Verenigde Staten tegen Iran. Als dat stopt, zullen we een heel positieve verandering zien in de regio en in de wereld", aldus de Iraanse president. "We zullen nooit een oorlog starten, zelfs niet tegen de Verenigde Staten, maar we zullen een verschrikkelijk antwoord bieden als we aangevallen worden."

Abe begon woensdag een staatsbezoek aan Teheran, de eerste keer in meer dan veertig jaar dat een Japanse premier dat doet. Hij wil de spanningen tussen VS en Iran helpen verlagen.

bron: Belga