Japanse journalist die in Syrië gekidnapt werd waarschijnlijk vrijgelaten

Een Japanese journalist die drie jaar geleden in Syrië werd ontvoerd werd vermoedelijk vrijgelaten door militanten, zei een regeringswoordvoerder dinsdagavond in Tokio. Jumpei Yasuda werd vermist nadat hij in juni 2015 Syrië binnenging om verslag uit te brengen over de burgeroorlog in het land. Hij viel naar verluidt in handen van een groep die gelinkt is aan Fatah al-Sham, voorheen bekend als het al-Nusra Front.

Japan werd door de autoriteiten in Qatar geïnformeerd dat Yasuda werd vrijgelaten, en zich nu in de stad Antakya bevindt. Volgens regeringswoordvoerder Yoshihide Suga probeert Japan de identiteit van de man nog bevestigd te krijgen. "Hoewel we door het samenvoegen van alle verschillende informatie geloven dat deze persoon hoogst waarschijnlijk meneer Yasuda is", aldus de woordvoerder, die zei dat zijn vrouw op de hoogte werd gebracht.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldde dat een overeenkomst tussen Turkije en Qatar tot Yasuda's vrijlating heeft geleid. De Japanner werd door zijn ontvoerders aan een rebellengroep in de buurt van Turkije overgedragen, en werd daarvoor vastgehouden in gebieden in het westen van de provincie Idlib.

Volgens het SOHR zeggen sommige bronnen binnen Idlib dat er losgeld werd betaald voor zijn vrijlating.

bron: Belga