Japan wil verbod op commerciële walvisjacht opheffen

Japan wil verbod op commerciële walvisjacht opheffen

Het was de Britse krant The Guardian die nieuws bekend maakte. Sinds 1986 is het in Japan verboden om op walvissen te jagen vanwege commerciële redenen. Maar dat verbod was tijdelijk, zegt Japan nu. Het land mocht wel om wetenschappelijke redenen op de walvissen jagen, maar of ze zich daar aan hielden werd regelmatig in twijfel getrokken. Eerder dit jaar werd duidelijk dat de Japanse vloot 122 zwangere walvissen had gedood.

In 2014 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat Japan moest stoppen met de walvisjacht bij Antartica. Zoals eerder al werd gedacht, hield Japan zich niet aan de regels en werden de dode walvissen gebruikt voor commerciële doeleinden. Het land vernieuwde haar programma en ging twee jaar later weer verder met waar het gebleven was.

Regels omzeilen 

Het was Australië die het Aziatische land destijds beschuldigde de internationale afspraken te omzeilen. Samen met Nieuw-Zeeland zijn ze fel gekant tegen de walvisjacht. "We willen niet dat walvissen gedood worden, of dat nou om commerciële redenen of wetenschappelijke redenen is."

Japan heeft het voorstel ingediend bij een conferentie van de International Whaling Commission in Brazilië deze week. Het is nog niet bekend wanneer het voorstel wordt besproken.