Japan meldt vier gevallen van alweer nieuwe variant coronavirus

Japan meldt vier gevallen van alweer nieuwe variant coronavirus

In Japan is bij vier uit Brazilië teruggekeerde mensen een nieuwe variant van het coronavirus gevonden, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag meegedeeld. De vier passagiers waren op 2 januari op de luchthaven Haneda van Tokio geland, terugkerend uit het Amazonegebied in Brazilië. Nadat zij een tijd in quarantaine op de luchthaven hadden vertoefd testten zij positief op een variant van het coronavirus.

Andere stam dan 'Britse variant'

Volgens Takaji Wakita, hoofd van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten, verschilt de variant van de stam die reeds opgang maakt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat de nieuwe stam besmettelijker is.

Nog volgens het ministerie zijn er drie nieuwe gevallen van de nieuwe 'Britse' stam in Japan gevonden. Die geldt wel als besmettelijker. Eind december vaardigde Japan tot eind januari een inreisverbod in voor buitenlanders nadat gevallen van de nieuwe Britse en Zuid-Afrikaanse variant waren ontdekt.

Werking vaccin Pfizer

Het vaccin van BionTech/Pfizer werkt volgens een eerste analyse ook tegen twee nieuwe varianten van het coronavirus, die voor het eerst in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika opdoken. Dit blijkt uit een studie van wetenschappers van de universiteit van Texas en het Amerikaanse farmaconcern.

Bij twintig gevaccineerde mensen werden de antistoffen in het bloed onderzocht. Volgens de resultaten van het onderzoek heeft het vaccin waarschijnlijk ook een werkzaamheid van 95% tegen de nieuwe varianten. Het onderzoek verscheen nog niet in een vakblad en werd nog niet door onafhankelijke experts geverifieerd.

In december werd een variant van het coronavirus in Groot-Brittannië gevonden en een vergelijkbare variant in Zuid-Afrika, die volgens de eerste analyses besmettelijker kunnen zijn dan het virus dat tot nu toe rondgaat.

Meest gelezen
 1. bertrand-bouchez-Xjd9vc3vwik-unsplash

  Doei winterdip: vijf zonnige bestemmingen waar je in minder dan vijf uur naar toe vliegt

 2. alvan-nee-eoqnr8ikwFE-unsplash

  Wist je dat… je hond door heeft wanneer je liegt?

 3. aleksander-fox-8gBBHX_SqMo-unsplash

  Uitwerpselen liegen niet: ook 2.700 jaar geleden hielden we al van wijn en bier

 4. christian-bowen-I0ItPtIsVEE-unsplash

  Bevallen in bad en genderreveals: Dit zijn de bevallingstrends van 2022

 5. colton-sturgeon-EFQlS6SL9uw-unsplash

  Halloween zonder verspilling: je kan van alles doen met de pompoen!