Japan laat baby's voortaan huilen in het openbaar

Het Japanse project ‘We Love Babies' krijgt steun uit opvallende hoek. 13 mannelijke politici garen zich achter het initiatief dat het stigma rond huilende baby's moet wegwerken. De overheid hoopt zo ook jongeren te overtuigen om kinderen te krijgen.
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Het geboortecijfer in Japan ligt historisch laag. Volgens de Japanse overheid is dat vooral te wijten aan het feit dat jongeren niet dol zijn op huilende baby's. Gezinnen die wel kinderen hebben voelen zich dan weer schuldig wanneer hun ukjes in het openbaar beginnen te huilen. Om dit probleem aan te pakken richtte de overheid de ‘We Love Baby's'-campagne op. Met de actie willen ze aantonen dat baby's kunnen huilen waar en wanneer ze willen. Ook worden er stickers posters uitgedeeld met de boodschap ‘het is oké om te huilen' in restaurants en café's.

Protest

Het initiatief lijkt onbenullig, maar er is wel degelijk nood aan. In grootsteden worden de allerkleinsten niet altijd geaccepteerd. De opening van crèches gaat regelmatig gepaard met protesten van mensen die schrik hebben voor geluidsoverlast en enkele jaren geleden trok een man met een bijl naar een kinderdagopvang omdat hij gek werd van hun geluid.