Japan kreunt onder levensbedreigende hitte: opnieuw acht doden

Japan kreunt onder levensbedreigende hitte: opnieuw acht doden

Japan gaat gebukt onder een zware hittegolf. De nationale weerdienst waarschuwt de bevolking voor een "levensbedreigende situatie" in vele delen van het eilandenrijk. Enkel vandaag al bezweken acht mensen, meer dan tweeduizend anderen moesten behandeld worden voor een zonnesteek, aldus de lokale media. Sinds vorige week zijn in Japan al zeker twintig mensen aan de gevolgen van de zomerhitte, met temperaturen van bijna 40 graden, gestoven. Vooral bejaarden, maar ook kinderen lopen acuut gevaar. Onder de dodelijke slachtoffers bevindt zich een zesjarig jongetje, dat tijdens een schooluitstap flauwviel en later bezweek. In Tokio, waar in de zomer van 2020 de Olympische Spelen plaatsvinden, worden temperaturen van rond de 35 graden genoteerd. Daar zullen ook de Olympiërs rekening mee moeten houden.

Jaar na jaar wordt de extreme zomerhitte een steeds groter thema in Japan. Naast een boom van overzeese toeristen en met het oog op de Zomerspelen van 2020 in Tokio heeft de regering informatiebladen onder meer in het Engels verspreid waarin op het gevaar van een zonnesteek wordt gewezen.

Veel experten vrezen dat het in de Japanse grootsteden weldra te heet wordt om er te kunnen leven. Schuld hieraan is de enorme massa beton, staal en asfalt, het verdwijnen van groene zones en waterplassen, de uitstootgassen van het verkeer en de miljoenen airco's. Alleen al vorig jaar werden volgens de brandweer meer dan 50.000 mensen tussen mei en september naar het ziekenhuis gebracht.

Ondertussen waarschuwen de weerdiensten dat de momenteel bijzonder zware hittegolf nog tot het eind van deze maand kan duren. Die houdt het land in zijn greep, kort nadat 220 mensen in het westen van Japan bij overstromingen en aardverschuivingen ten gevolge van overvloedige regenval om het leven kwamen.

bron: Belga