Japan kampt met te veel eeuwelingen

Japan kampt met te veel eeuwelingen

Japan is een land met een bijzonder hoge levensverwachting en dat begint nu door te wegen op het budget. Sinds 1963 krijgen nieuwe eeuwelingen er een zilveren sakéschoteltje op 15 september, de dag waarop senioren in de bloemetjes worden gezet. Volgens The Japan Times gaat de regering van het eiland nu op zoek naar een goedkoper geschenk om de stijgende kosten te drukken.

Het schoteltje dat de honderdjarigen nu krijgen kost ongeveer 8.000 yen, ofwel 58 euro. Vorig jaar deelde de Japanse regering er 29.357 uit aan de mensen die honderd kaarsjes mochten uitblazen. In het totaal kostte het programma zo'n 260 miljoen yen (1,9 miljoen euro) in 2014.

De Japanse regering zoekt nu naar een manier om het programma betaalbaar te houden. Ideeën die momenteel op tafel liggen zijn het schaaltje uit een goedkoper materiaal fabriceren, een volledig ander geschenk geven of een brief met felicitaties sturen.

Het lijkt geen overbodige gedachteoefening als je weet dat het Japanse volk drastisch aan het vergrijzen is. Het ministerie voor Gezond, Werk en Welvaart schat zo dat maar liefst 39.000 nieuwe eeuwelingen de rangen zullen vervoegen in 2018.