Japan jaagt weer op walvissen

Japan stuurt morgen een vloot walvisvaarders naar het Zuidpoolgebied. Daarmee begint het land opnieuw met de walvisjacht nadat die vorig jaar stopgezet was.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De Japanners hadden de omstreden walvisvangst tijdens het vorige walvisseizoen stop moeten zetten na een uitspraak van het International Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Dat oordeelde dat de walvisvangst om zogenaamd wetenschappelijke doeleinden illegaal was. Het ICJ betoogde onder meer dan het tien jaar durend wetenschappelijk programma nog maar twee volwaardige wetenschappelijke publicaties opgeleverd had. Het verbod gold alleen voor de vangst in het Zuidpoolgebied, niet voor de Stille Oceaan, waar Japan eveneens walvissen vangt.

Japan heeft nu bekendgemaakt dat het toch opnieuw walvissen zal vangen. Het land plant er jaarlijks 333 te vangen, of twee derde minder dan voordien. De regering zegt dat ze tegemoet gekomen is aan de uitspraak van het ICJ. Internationale critici reageren echter woest. Morgen vertrekt een vloot bestaande uit een moederschip en drie kleinere schepen met een bemanning van in totaal 160 mensen naar het Zuidpoolgebied. Volgens de Japanners zelf gaat het om «onderzoeksschepen» met een wetenschappelijke doelstelling. De schepen zullen drie maanden lang -van half december tot begin maart- op walvissen jagen. De commerciële walvisvangst is al dertig jaar verboden, maar weinigen geloven dat Japan om louter wetenschappelijke redenen walvissen vangt.