Janssen Pharmaceutica en VIB ondertekenen partnerschap rond single-cell technologieën

Janssen Pharmaceutica en VIB ondertekenen partnerschap rond single-cell technologieën

Janssen Pharmaceutica plugt zich als eerste bedrijf in op de Single Cell Accelerator van het strategisch onderzoekscentrum VIB. De verwachting is dat single-cell technologieën onderzoek in de levenswetenschappen, én diagnoses en behandelingen van ziekten naar een ander niveau zullen tillen. VIB-wetenschappers hebben met deze technologieën belangrijke doorbraken gerealiseerd in onder meer hersen- en kankeronderzoek, stelt VIB naar aanleiding van de ondertekening van een partnerschap met Janssen Pharmaceutica. Voor Johan Cardoen, managing director VIB, ondersteunt het partnerschap met Janssen, het belangrijkste farmabedrijf in Vlaanderen, "ons jarenlange streven om in te zetten op deze baanbrekende single-cell technologieën. We zijn er ook van overtuigd dat door onze krachten te bundelen met deze wereldspeler in geneesmiddelenontwikkeling, de hieruit voortvloeiende onderzoeksresultaten sneller en gerichter zullen kunnen leiden tot nieuwe en betere diagnostica en therapieën."

Stef Heylen, Chief Operating Officer van Janssen R&D en managing director van Janssen Pharmaceutica, wijst erop dat beide partijen worden geconfronteerd met vergelijkbare technologische uitdagingen bij de invoering van deze nieuwe technologieën en hebben een overlappende belangstelling voor de toepassing van de technologie om onderzoeksvragen aan te pakken. "Daarom zullen VIB en Janssen R&D binnen de Single Cell Accelerator nauw samenwerken in het veld van toegepaste en translationele single-cell biologie."

Single-cell technologie voegt een nieuwe dimensie aan het onderzoek toe. Het merendeel van onze kennis over cellen, organen en organismen komt voort uit het bestuderen van groepjes cellen. Men gaat er dan gemakshalve van uit dat elke cel die tot een bepaald groepje - een subtype - behoort, identiek en homogeen is. Maar nu technologie toelaat op het niveau van één enkele cel onderzoek te doen, gaat een hele nieuwe wereld open. Het is immers mogelijk om bijvoorbeeld die ene zieke of abnormale cel te bestuderen en te vergelijken met de andere cellen binnen dezelfde groep. Het feit dat er nu cel per cel kan onderzocht worden, levert veel bijkomende informatie over ziekte en andere biologische processen.

Maar om deze technologieën optimaal aan te bieden en in te zetten, heeft het Tech Watch team van VIB de Single Cell Accelerator gelanceerd. Via dit initiatief kunnen onder begeleiding van een team single-cell experten significante investeringen gedaan worden om baanbrekende single-cell technologieën te evalueren, ontwikkelen en integreren.

bron: Belga