James Bond had in Skyfall al na 7 minuten moeten overlijden volgens experts

James Bond had in Skyfall al na 7 minuten moeten overlijden volgens experts

Volgens een groep medische deskundigen zou James Bond in Skyfall slechts 7 minuten geleefd hebben voordat hij zou bezwijken aan fatale wonden. De artsen hebben het over het moment waarop de geheim agentgeraakt wordt door een uranium kogel.

Binnen de eerste zeven minuten wordt Bond getroffen door een pantserdoordringende kogel die normaal gebruikt wordt om tanks mee te bestoken. Volgens de deskundigen zou die kogel Bond bijna zeker gedood moeten hebben.

De medische experts onderzochten voor Total Film hoe groot de kans is dat een normaal persoon de verwondingen die een actieheld oploopt in een film zou overleven. Naast Skyfall bekeken de artsen ook Die Hard met Bruce Willis en Cast Away met Tom Hanks. Alleen het verhaal van Hanks lijkt mogelijk te zijn in de realiteit op voorwaarde dat je de vliegtuigcrash ook ongeschonden weet te overleven. John McClane zou Die Hard nooit hebben kunnen overleven.

"De kogel die Bond trof zou fataal zijn geweest want het uranium in de kogel zou zijn longen binnenstebuiten keren en doden," zeiden de artsen. In het onwaarschijnlijke geval dat Bond de schotwonde zou overleven, zou de kogel hem alsnog fataal geworden zijn door de radioactieve aard van de munitie die de kans om kanker te krijgen drastisch verhoogt. Dat is echter niet het enige waaraan de geheim agent niet bezweek. Bond zou tijdens de film vier keer gestorven moeten zijn.

7 minuten: Bond wordt neergeschoten door een kogel met verarmd uranium. Mocht hij de wonde overleefd hebben, dan zou hij bezweken zijn aan het radioactief materiaal.

12 minuten: De actieheld die neergeschoten werd, springt van het dak van een rijdende trein in een rivier. Gezien de hoogte van de val zou hij waarschijnlijk zijn nek gebroken hebben.

https://www.youtube.com/watch?v=eZ_Ki2yfkKQ

31 minuten: Bond verwijdert dapper een kogel uit zijn schouder. Bij deze doe-het-zelf-operatie zou hij bezweken zijn aan bloedverlies en/of zijn zenuwen en spieren beschadigen. En dan vergeten we nog de hoge kans op infectie van wond.

2 uur: Bond vecht in een ijskoud meer. Alleen de temperatuur zou al voor problemen hebben gezorgd, maar het is vooral het onderwatergevecht dat het minst plausibel is. De zuurstofvoorraad zou door de actie sneller zijn uitgeput en Bond zou verdronken moeten zijn.

James Bond is niet de enige actieheld die ongeloofwaardig veel weet te overleven. Zelfs in een film als Home Alone zouden er drie dodelijke slachtoffers moeten vallen. Marv en Harry zouden waarschijnlijk binnen enkele uren na de film overlijden, terwijl Kevin al dood zou moeten zijn na een val van enkele planken in het eerste deel van de film.

De filmheld met de grootste kans op overleven, was Tom Hanks in Cast Away. Volgens de deskundigen is het aannemelijk dat iemand vier jaar op een onbewoond eiland weet te overleven. Een belangrijke voorwaarde is wel dat die persoon ongeschonden uit de vliegtuigcrash komt. Die kans is redelijk klein. De artsen berekenden dat in 76% van de gevallen de passagiers de crash niet zouden overleven.