Jambon overweegt nationale versie van informatieplatform SHIELD

Jambon overweegt nationale versie van informatieplatform SHIELD

Minister voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kijkt naar het Antwerpse SHIELD-programma als een pilootproject voor heel België. Dat heeft hij gezegd tijdens een veiligheidsdebat op de Boekenbeurs in Antwerpen. De minister zal deze legislatuur nog een beslissing maken. De minister ging vandaag in debat op de Boekenbeurs naar aanleiding van het nieuwe boek "Wees niet bang" van Danny Vandormael, CEO van het bewakingsbedrijf Seris. Ook Jean-Claude Gunst, bestuurlijk directeur van de federale politie in de provincie Antwerpen, schoof aan. De drie debatteerden er onder andere over de wisselwerking tussen de politie en de private bewakingssector.

SHIELD, het online stadsinformatienetwerk dat eind september werd gelanceerd door de Antwerpse politie, beschouwt de minister als een pilootproject. "We volgen het verloop ervan de komende maanden op en zijn van plan het in het hele land uit te rollen als het in Antwerpen een succes blijkt." Jambon wil hierover deze legislatuur nog een beslissing maken.

Ook de lokale integrale veiligheidscellen (LIVC), de gemeentelijke overlegplatformen tussen de burgemeester, politie en sociale diensten rond radicalisering, wil Jambon in de toekomst verbreden. "Vanuit het SHIELD-programma kunnen ook signalen worden doorgestuurd naar de LIVC's, waar ze verder worden besproken."

bron: Belga