Jambon: "Ook zonder Berlijn wisten we dat er risico's zijn"

Jambon: "Ook zonder Berlijn wisten we dat er risico's zijn"

De gebeurtenissen in Berlijn zijn ongelofelijk betreurenswaardig, maar niet van invloed op de beveiligingsmaatregelen die in ons land al voorzien waren voor 'soft targets' als kerstmarkten of ijspistes. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verzekerd in De Ochtend op Radio 1. "Ook zonder Berlijn wisten we dat er risico's zijn." Jambon kondigde gisterenavond al aan dat het dreigingsniveau voor België op 3 blijft. Dat is normaal, aangezien niveau 4 slechts geldt voor situaties waarbij de veiligheidsdiensten heel concrete aanwijzingen hebben over een nakende aanslag ergens in ons land. "En dat hebben we niet", aldus Jambon.

Niettemin wordt de situatie permanent opgevolgd. De beveiliging van kerstmarkten en andere 'soft targets' in ons land is in de eerste plaats een zaak van de lokale politie. "Die is het best geplaatst om de risico's te analyseren", aldus de minister. "Maar als over maatregelen moet gesproken worden, dan kan dat uiteraard in overleg met het Crisiscentrum."

Jambon stuurde zijn Duitse collega Thomas de Maizière intussen een sms om zijn medeleven te betuigen en eventuele hulp aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde inlichtingen in kader van het lopende onderzoek. "Er zijn ook zeer recent uitwisselingen van 'best practices' geweest tussen onze politiediensten en de Duitse diensten, specifiek rond de kerstmarkten", verduidelijkte de N-VA'er voorts.

Morgen komt trouwens de Belgische Nationale Veiligheidsraad samen, die de bevoegde ministers en de toplui van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten samenbrengt. Die bijeenkomst stond al langer gepland, aldus nog Jambon.

bron: Belga