Jaar betaald verlof voor kersverse papa's

Jaar betaald verlof voor kersverse papa's

Deze zondag is het Vaderdag. De ideale gelegenheid om de pater familias in de bloemetjes te zetten en de uitdagingen rond vaderschap te onderstrepen. «Ondanks alle vooruitgang moeten vaders nog meer ouderschapsverlof durven opnemen», klinkt het bij het Instituut voor Gelijkheid voor Vrouwen en Mannen.

Eerst leuk nieuws van de andere kant van het Kanaal: Virgin-baas Richard Branson geeft de kersverse moeders en vaders uit zijn bedrijf een jaar betaald ouderschapsverlof. Aan het opvallende aanbod zijn wel twee voorwaarden verbonden. Zo moet je al vier jaar bij Virgin werken en tot de 140 topmanagers behoren.

«Op zich is het een mooi initiatief», reageert Liesbet Stevens van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. «Het feit dat zowel vrouwen als mannen een jaar betaald ouderschapsverlof krijgen, is vooruitstrevend. Alleen vreemd dat enkel de topmanagers kunnen profiteren van het aanbod. Iedereen wil toch tijd doorbrengen met zijn kind, ook mensen aan de balie of de technici.»

In ons land merkt Stevens naar eigen zeggen dat er steeds meer nieuwbakken vaders verlof opnemen. «Enkele jaren geleden bestond er een stigma bij veel werkgevers: mannen die vrijaf vroegen om tijd door te brengen met hun kroost, werden als minder loyaal beschouwd. Bijgevolg durfden heel wat vaders geen gesubsidieerd verlof aan te vragen. Ondertussen zijn we wel op de goede weg en is er een mentaliteitswijziging merkbaar.»

Toch is er nog werk aan de winkel. Meer dan één vierde van de Belgen vindt dat mannen eerst aan hun carrière moeten denken. Zorg voor kinderen komt pas op de tweede plaats, zo blijkt uit de recentste Eurobarometer over gendergelijkheid. Bijna de helft (44%) vindt dat de perceptie tegenover mannen die tijd nemen om voor hun kinderen te zorgen, nog moet veranderen. Volgens 30% moet vaderschapsverlof zelfs verplicht worden. «Ondanks de vooruitgang die we geboekt hebben, moet de overheid blijven inzetten op de combinatie werk en gezin. Ze moeten vaders blijven stimuleren om ouderschapsverlof te durven opnemen», besluit Stevens.

(ldc)