Izquierdo wint Gouden Schoen

Izquierdo wint Gouden Schoen

Terwijl AA Gent vorig jaar het Gala van de Gouden Schoen domineerde, was het deze keer de beurt aan Club Brugge. Al na de eerste stemronde leek José Izquierdo goed op weg om dertien jaar na Timmy Simons de trofee nog eens naar Jan Breydel te halen. De snelle flankaanvaller verzamelde in de terugronde van vorig seizoen 201 punten, bijna drie keer zoveel als zijn ploegmaat Hans Vanaken, de nummer twee.

Een ruime voorsprong, al was het afwachten hoeveel stemmen die andere topfavoriet, Lukas Teodorczyk, nog zou halen. De Poolse aanvaller streek pas afgelopen zomer neer bij Anderlecht en kon dus enkel in de tweede stemronde punten scoren. Enkel Gilles De Bilde slaagde er ooit in om zo de Gouden Schoen te veroveren. Een heruitgave van dat scenario kwam er niet. Met 183 punten strandde Teodorczyk ondanks zijn karrevracht aan goals op de tweede plaats.

Voor het eerst werd er ook bij de vrouwen een Gouden Schoen uitgereikt. Zoals verwacht ging Tessa Wullaert met het allereerste exemplaar lopen. De speelster van de Duitse topclub Wolfsburg, die net naast winst in de Champions League greep, kreeg de voorkeur op Janice Cayman (Montpellier) en Aline Zeler (Standard).

De prijs voor beste Belg in het buitenland ging naar Kevin De Bruyne, die daarvoor speciaal vanuit Engeland was afgezakt. Leon Bailey werd dan weer uitgeroepen tot Belofte van het Jaar, een trofee die de voorbije twee jaar telkens naar Youri Tielemans ging. De Jamaïcaan ruilde Racing Genk ondertussen voor Bayer Leverkusen.

Ludovic Butelle en Michelle Preud'homme maakten het Brugse feest compleet door de prijs voor beste doelman en beste trainer in de wacht te slepen.