IWC roept op om walvispopulaties te herstellen, tot ongenoegen van Japan

IWC roept op om walvispopulaties te herstellen, tot ongenoegen van Japan

De Internationale Walviscommissie (IWC) heeft donderdag een verklaring goedgekeurd waarin benadrukt wordt dat het nodig is om walvispopulaties te herstellen. Dit tot ongenoegen van Japan, dat probeert om een 32 jaar oud verbod op walvisjacht op te heffen. Doel is om de walvispopulaties weer op het niveau te krijgen van voor het begin van de industriële walvisjacht, blijkt uit de Verklaring van Florianopolis. Het commerciële gebruik van walvissen moet zich volgens de verklaring beperken tot de observatie van walvissen.

De IWC keurde de verklaring goed met 40 stemmen tegen 27, tijdens haar jaarlijkse bijeenkomst, deze keer in de Braziliaanse stad Florianopolis. De verklaring, waar het gastland zijn schouders onder zette, kreeg de steun van verschillende Latijns-Amerikaanse en Europese landen.

Vertegenwoordigers van Japan zeggen dat de IWC "een intolerante organisatie" is geworden, die geen afwijkende meningen aanvaardt. Milieu-organisaties zijn tevreden met de verklaring. "Dit is een grote overwinning voor walvissen en een duidelijke intentieverklaring", zegt Patrick Ramage, directeur van het programma maritiem natuurbehoud van het Internationaal Dierenwelzijnsfonds (IFAW).

"Nu we onmiddellijk na deze overwinning voor natuurbehoud Japans voorstel gaan bespreken om terug te keren naar het voorbije tijdperk van ongereguleerde commerciële walvisvangst, hopen we dat Japan goed oplet. Een meerderheid deelt hun toekomstvisie niet", zegt Ramage.

De IWC voerde in 1986 een moratorium in op commerciële walvisvangst. Dat moest walvispopulaties beschermen, die op de rand van uitsterven stonden.

Toch doodt Japan jaarlijks 450 walvissen, zegt de organisatie Pro Wildlife. Japan zegt dat het dat doet om wetenschappelijke doeleinden. Noorwegen en IJsland, die formeel bezwaar maakten tegen het moratorium, doden respectievelijk tot 700 en 200 walvissen ieder jaar. Japan wil het verbod nu opheffen en walvisquota invoeren voor soorten waarvan het zelf meent dat er genoeg van is.

Het voorstel, dat een drievierdemeerderheid nodig heeft, maakt weinig kans. De IWC stelde de stemming over het voorstel uit van donderdag naar vrijdag.

bron: Belga