iTunes is dood, lang leve Apple Music en Apple TV

iTunes is dood, lang leve Apple Music en Apple TV

iTunes begon als mediaspeler en muziekwinkel in 2001, nadat Apple in het grootste geheim een bestaande mediaspeler overkocht en verder ontwikkelde. In de daarop volgende jaren werden ook films, tv-programma's, e-boeken en radiodiensten beschikbaar. iTunes zorgde bovendien voor het synchroniseren van verschillende apparaten met hetzelfde account, zodat er op iemands iPhone en iPad dezelfde apps staan. Dat kan voortaan via een nieuwe app, Finder.

Donkere modus

Op het WWDC zijn er nog een aantal andere nieuwigheden bekendgemaakt. Zo onthult Apple de nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem voor iPhones en iPads. iOS 13 krijgt onder meer een Dark Mode, een donkerder scherm dat rustiger voor de ogen is en de accu spaart. De plattegronden van Apple Maps krijgen binnenkort foto's van straatbeelden, vergelijkbaar met Streetview van Google.

Nieuwe services

Apple lanceert in iOS 13 ook een eigen inlogdienst, Sign In With Apple. Mensen kunnen hun Apple-account straks gebruiken om bij andere apps en diensten in te loggen. Ze hoeven dan geen nieuwe accounts met moeilijke unieke wachtwoorden aan te maken. Google en Facebook hebben al zo'n single sign-ondienst. Apple zegt dat zijn versie meer privacy biedt.

Apple kondigde ook aan dat zijn apparaten binnenkort met de stem te bedienen zijn. Tot slot krijgt de Apple Watch onder meer een app waarmee vrouwen hun menstruatiecyclus kunnen volgen.