Italië wil pizza als cultureel erfgoed laten erkennen

Trotse jongens, die Italianen. De traditionele Napolitaanse manier van pizza's maken moet een plaatsje krijgen op de werelderfgoedlijst van Unesco, zo vindt de Italiaanse regering.
door
Belga
Leestijd 1 min.

"De kunst van het pizzabakken is een wereldwijd bekend Italiaans symbool", zegt minister van Landbouw Maurizio Martina, die een officiële aanvraag heeft ingediend bij Unesco, de erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties. "Deze kandidatuur toont nogmaals het engagement van de regering aan om Italiaanse voedingstradities te beschermen en te verdedigen." Volgens de minister zal Unesco wellicht tegen eind 2017 bepalen of de Italiaanse pizzabereiding op de werelderfgoedlijst zal komen.

Over de precieze herkomst van het wereldwijd erg populaire gerecht bestaat grote onduidelijkheid, aangezien er duizend jaar geleden al voorlopers van de pizza bestonden. Algemeen wordt wel aangenomen dat de Italiaanse stad Napels de bakermat van het rondje stukje heerlijkheid is.

In het verleden heeft Italië al de traditionele vioolbouwkunst uit Cremona en het Sicilaanse marionettentheater 'Opera dei Pupi' laten erkennen door Unesco, die niet alleen monumenten maar ook immaterieel erfgoed beschermt.

 

Foto Pixabay