Italië verwerpt plan van Oostenrijks paspoort voor inwoners Zuid-Tirol

Het voorstel van de rechtse regering in Oostenrijk om aan de Duitssprekende minderheid in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol een Oostenrijks paspoort te geven, is door Italië afgewezen. De regering in Rome spreekt zaterdag van "een provocatie" en "een vijandig initiatief". Het gebied Zuid-Tirol kwam na de Eerste Wereldoorlog onder controle van Italië. Heel wat inwoners voelen zich echter nog steeds Oostenrijks. Zelfs vandaag is dat nog zo, al zijn de spanningen afgenomen doordat de provincie in de jaren 1970 veel autonomie kreeg van Rome.

De Oostenrijkse regering wil de bevolking van Zuid-Tirol nu de dubbele nationaliteit (Oostenrijks-Italiaans) aanbieden, maar dat wordt allerminst gesmaakt door de Italiaanse regering. Die heeft het over "pure propaganda met geen enkel praktisch voordeel", want zowel Oostenrijk als Italië maken deel uit van de Europese Unie, aldus minister Riccardo Fraccaro in een persbericht.

"We kunnen geen provocatie over zo een belangrijk onderwerp dulden", waarschuwde hij de Oostenrijkse regering. Volgens hem probeert die "verdeeldheid" te veroorzaken in de aanloop naar de lokale verkiezingen in Zuid-Tirol op 21 oktober.

bron: Belga