Italië en Spanje in finale avant la lettre

Italië en Spanje in finale avant la lettre

Het duel tussen Italië en Spanje, maandag om 18.00 uur in Saint-Denis, is dé kraker van de achtste finales op het EK. Het is ook een heruitgave van de EK-finale van vier jaar geleden, waarin de Italianen door Spanje met 4-0 werden vernederd. La Roja werd zo voor de tweede opeenvolgende keer Europees kampioen. Het zal dan ook niet verbazen dat er bij de Azzurri over "revanche" wordt gesproken. "Spanje is ons zwarte beest sinds 2008" (op het EK versloeg het toen Italië in de kwartfinales na strafschoppen, red.), zegt bijvoorbeeld de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini. "Ik hou van het woord 'revanche', maar we moeten het in de praktijk brengen."

Dat beide topploegen al in deze fase van het toernooi tegenover elkaar staan, is het gevolg van de verrassende tweede plaats van Spanje in groep D. De Spanjaarden maakten indruk tijdens de groepsfase, met zeges tegen Tsjechië (1-0) en Turkije (3-0), maar verloren hun derde wedstrijd in extremis van Kroatië (2-1). De Kroaten werden daardoor groepswinnaar.

Ook Italië maakte in zijn groep E indruk. Het was in de openingsmatch duidelijke de betere van België (0-2) en haalde het ook van Zweden (1-0). De derde match ging wel verloren (0-1 tegen Ierland), maar toen waren de Azzurri al zeker van groepswinst.

Antonio Candreva, bij de twee Italiaanse zeges telkens een van de uitblinkers, is er niet bij tegen Spanje. De 29-jarige middenvelder van Lazio is niet hersteld van de blessure aan de adductoren die hij tegen Zweden opliep.

De clash tussen Italië en Spanje is ook een duel tussen het Spaanse aanvallende geweld en het Italiaanse defensieve blok. Sommige media gebruiken er al de van Real Madrid en Barcelona bekende letterwoorden "BBC" en "MSN" voor. Die staan in dit geval voor de Italiaanse verdedigers Barzagli-Bonucci-Chiellini en het Spaanse aanvalstrio Morata-Silva-Nolito. Alvaro Morata staat met drie goals momenteel bovenaan de EK-topschutterslijst (samen met de Welshman Gareth Bale).

Het EK 2016 zal maandagavond in elk geval een voetbalgrootmacht minder tellen. Spanje was al drie keer Europees kampioen en één keer wereldkampioen; de Italianen hebben vier wereldtitels en een EK op hun erelijst staan. De winnaar van het duel treft in de kwartfinales Duitsland of Slovakije. Die achtste finale wordt zondag om 18.00 uur gespeeld.

bron: Belga