Italiaanse toparchitect Piano pleit voor vijftigjarenplan tegen aardbevingen

Italiaanse toparchitect Piano pleit voor vijftigjarenplan tegen aardbevingen

De Italiaanse toparchitect Renzo Piano gaat de regering bijstaan bij de de wederopbouw van de Italiaanse dorpen die afgelopen week getroffen werden door een verwoestende aardbeving. Dat melden Italiaanse media. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft Piano na de aardbeving om raad gevraagd. "Renzi wil van mij advies, een visie, hulp bij een groot project", zo zegt de architect maandag in een interview met de krant La Repubblica. "Ik heb hem gezegd dat we de komende twee generaties nood hebben aan bouwwerven". Bij dat langetermijnitiatief is wel "een internationaal bereik, met bijdragen van over de hele wereld" nodig.

De voornaamste opdracht voor Italië is om de gebouwen "langs de gehele Apennijnen" bestand te maken tegen aardbevingen. "We spreken over een project van vijftig jaar, twee generaties."

Tot slot stelde Piano ook voor om de overlevenden van de aardbeving voorlopig onder te brengen in "light gebouwen" die achteraf op eenvoudige wijze ontmanteld en gerecycleerd kunnen worden.

De 78-jarige Renzo Piano is een van de bekendste architecten ter wereld. Hij is mee verantwoordelijk voor het Centre Pompidou in Parijs en voor de wederopbouw van Potsdamer Platz na de val van de Berlijnse Muur. Hij ontwierp ook The Shard in Londen, de hoogste wolkenkrabber in Europa. Hij leverde ook al een bijdrage aan de wederopbouw van L'Aquila, de Italiaanse stad die in 2009 door een aardbeving verwoest werd. Hij ontwierp er een nieuwe concertzaal.

bron: Belga