Italiaanse senatoren willen examens voor pizzabakkers

Italiaanse senatoren willen examens voor pizzabakkers

Volgens het voorstel moet een aspirant-pizzabakker slagen voor een theoretisch en een praktisch examen. Die proeven worden voorafgegaan door een cursus van 120 uur waar de bakker naast voedingswetenschappen en hygiënetechnieken ook vreemde talen leert. Pizzabakkers die al meer dan tien jaar aan de slag zijn of een team managen dat minstens vier andere bakker bevatten worden automatisch erkend als 'meester-pizzabakker'.

De senatoren beweren dat er elke dag gemiddeld vier miljoen pizza's verorberd worden in Italië en zijn er meer dan 150.000 tewerkgesteld in deze sector. Voor hen is het dan ook een erezaak dat elk exemplaar van een bepaalde kwaliteit is en dat elke kok weet waar hij mee bezig is.

"Italië heeft een grote verantwoordelijkheid aangezien pizza en ons land onafscheidelijk verbonden zijn. Pizzeria's vertegenwoordigen bovendien 50% van de omzet in de horeca.  We horen vaak over voedselfraude en net daarom is de opleiding noodzakelijk", aldus senator Bartolomeo Amidei aan La Repubblica.

"We willen onze waardering voor pizzamakers tonen met dit voorstel", springt senator Paola Pelino bij. Voor de Organisatie voor de authentieke Napolitaanse pizza is deze waardering en het voorstel een geschenk uit de hemel, omdat ze eindelijk erkend worden als ambachtslui en dit natuurlijk helpt met de bescherming van de authenticiteit van hun product.

Foto Pixabay