Italiaanse burgemeester wil aankoop vuurwapens subsidiëren

Italiaanse burgemeester wil aankoop vuurwapens subsidiëren

Ondanks de duizenden verhalen over vuurwapengeweld in de Verenigde Staten, zijn er zelfs in Europa mensen die pleitten voor wapenbezit. Gianluca Buonanno (foto links), de burgemeester van de Noord-Italiaanse stad Borgosesia, wil nog een stap verder gaan. Hij belooft zijn inwoners nu een fonds dat de aankoop van een vuurwapen deel terugbetaald. Dat bericht La Repubblica.

Buonanno, lid van de separatistische partij Lega Nord en Europarlementariër, noemt zijn voorstel de 'wapenbonus'. Hij wil inwoners van zijn gemeente belonen met 250 euro als ze een wapen aankomen. Dat komt neer op ongeveer één derde van de aankoopprijs. Zijn aankondiging is een reactie op het debat over zelfbescherming dat momenteel woedt in Italië, nadat  een gepensioneerde man eerder deze week een jonge inbreker doodschoot in Milaan.

"Ik wil dat mijn medeburgers zich kunnen verdedigen en dat ze zich veilig voelen", verduidelijkt Buonanno zijn voorstel. "Ik zie liever begraafplaatsen vol criminelen dan lege gevangenissen."

Buananno is gekend voor zijn opmerkelijk gedrag en vreemde uitspraken. Vorig jaar schminkte de politicus zich nog zwart voordat hij een tirade tegen immigranten afstak en vergeleek hij de Italiaanse minister voor Integratie Cecile Kyenge met een orang-oetan. In het Europees Parlement viel hij al op door met zijn middelvingers  te protesteren tegen de Europese sancties tegen Rusland.