Italiaans spookstadje leeft opnieuw op dankzij WK Verstoppertje

Italiaans spookstadje leeft opnieuw op dankzij WK Verstoppertje

Consonno was het project van graaf Mario Bagno. In de jaren 60 gooide hij een ruraal dorpje plat om er 'het Las Vegas van Lombardije' te bouwen. In zekere zin is hij daarin geslaagd. Het bergdorpje veranderde in geen tijd in een kitscherige verzameling van bouwwerken die niet bij elkaar passen. Zo was er een dierentuin, een treintje, een pagode met een kanon op het dak en een minaret (foto). Een groot luxehotel en een nachtclub ontbraken uiteraard niet.

Het voormalige bergdorpje was een populaire oord bij welgestelde Italianen en het ging een tijdlang goed met Consonno. Tot een landverschuiving in 1976 de enige toegangsweg versperde. Hoewel graaf Bagno nog probeerde om Consonno naar zijn vroegere glorie te herstellen, was de ondergang niet te stuiten. Het grote volk bleef weg en het Las Vegas van Lombardije werd eerder het Doel van Noord-Italië. De gebouwen in Consonno zijn in bouwval geraakt, maar staan er nog steeds. Het dorpje is dan ook een populaire setting voor films, reclames en muziekclips.

En in het eerste weekend van september ontvangt de spookstad het Wereldkampioenschap Verstoppertje, een competitie waaraan enkele honderden Italianen aan deelnemen. Mede-organisator Giorgio Moratti getuigt aan Quartz dat Consonno de perfecte locatie is om verstoppertje te spelen. "Toen we naar de velden keken, wisten we meteen dat dit dé plek is om verstoppertje te spelen", aldus Moratti.

De competitieve vorm van verstoppertje verschilt natuurlijk van 'één tot tien en wie niet weg is, is gezien'. De 64 teams van vijf personen worden ingedeeld in vier groepen. Voor elke ronde moet elk team één lid afvaardigen, wat betekent dat er 16 spelers zich tegelijkertijd verstoppen. De bedoeling is om binnen tien minuten een doelwit te bereiken zonder dat het neutrale zoekende team de deelnemer ziet. De eerste bij het doelwit krijgt 16 punten, de tweede 15, enzovoort. Wie gevonden is, krijgt nul punten. Op het einde van het weekend worden alle individuele scores opgeteld. Het team met de meeste punten mag zich een jaar lang wereldkampioen noemen.

Hoewel het een wereldkampioenschap genoemd wordt, nemen voorlopig enkel Italianen deel. "'Wereldkampioenschap' is meer een ambitie dan een realiteit, maar elk jaar trekken we meer deelnemers aan", geeft Moratti toe. De internationale aandacht lijkt in ieder geval te groeien. In 2013 kregen de organisatoren heel wat vragen van Yasuo Hazaki, een Japanse professor die geprobeerd heeft om verstoppertje tot olympische sport te laten benoemen voor de Olympische Spelen in Tokio. Hazaki is er niet in geslaagd om het comité te overtuigen, maar de populariteit van het WK blijft wel toenemen. Wie weet wordt het alsnog een discipline op de Spelen van 2024.

Foto Wikimedia Commons