Israëliër Sagi Muki houdt Matthias Casse van wereldtitel

Israëliër Sagi Muki houdt Matthias Casse van wereldtitel

Judoka Matthias Casse (IJF 4) heeft naast de wereldtitel in de klasse tot 81 kg gegrepen. Hij verloor in de WK-finale in Tokio van de Israëliër Sagi Muki (IJF 2). Casse had in de halve finales de Iraanse titelverdediger en nummer 1 van de wereld Saeid Mollaei verslagen. Met Sagi Muki stond hij in de finale tegenover zijn zwart beest. Van de zes vorige ontmoetingen kon Casse er immers maar een winnen. Ook in de WK-finale bleek de Israëliër te sterk. Na 2:39 haalde hij het met ippon.

De 22-jarige Casse, die bye was in de eerste ronde, vloerde op weg naar de finale achtereenvolgens de Chinees Zha Lasai (IJF 72) met ippon, de Italiaan Antonio Esposito (IJF 24) met waza-ari en de Slovaak Filip Stancel (IJF 91) met ippon. In de kwartfinale tegen de Duitser Dominic Ressel (IJF 5) haalde hij het in de golden score met ippon. In de halve finales zette Casse Saeid Mollaei opzij, ook met ippon (een armklem) in de golden score.

Matthias Casse werd in 2017 wereldkampioen bij de junioren. Vorig jaar beëindigde hij zijn WK-debuut bij de senioren op de zevende plaats. Eind juni kroonde hij zich tot Europees kampioen in Minsk.

Voor België is de zilveren medaille van Casse het eerste eremetaal op dit WK in Japan.

bron: Belga