Israël wint het Eurovisiesongfestival

Israël wint het Eurovisiesongfestival

De Israëlische zangeres Netta Barzilai veroverde Europa's harten met haar ongewone liedje 'Toy'. De aanstekelijke elektronische dance song werd al vroeg naar voren geschoven als favoriet.

#MeToo-beweging

Fans waren gecharmeerd door de choreografie die veel weg heeft van de kippendans. Sommige commentatoren letten dan weer vooral op de tekst: "Ik ben je speeltje niet, jij stomme jongen". De lyrics liggen geheel in de lijn van de #MeToo-beweging.

Gepest

Met het lied wil ze niet enkel vrouwen inspireren. "Ik wil een boodschap meegeven over zelfvertrouwen", vertelt Barzilai in een interview. De Eurosong-winnares weet immers waarover ze spreekt. In haar jeugd werd ze vaak gepest om haar uiterlijk. "Ik vind dat we teveel tijd besteden aan het beoordelen van onszelf en anderen, in plaats van ons open te stellen voor alle inspiratie die ons omringt", vertelt de zangeres aan Wiwibloggs.

JK Rowling

"Ik ben zo gelukkig", zei Netta vlak voordat ze haar winnend liedje nogmaals mocht zingen. "Bedankt om verschillen te accepteren. Bedankt om diversiteit te vieren!" JK Rowling, ook grote fan van het Songfestival, noemde Netta op Twitter "een waardige winnaar".

https://www.youtube.com/watch?v=84LBjXaeKk4