Israël verwerpt "schaamtelijke anti-Israëlische resolutie"

Israël verwerpt "schaamtelijke anti-Israëlische resolutie"

Israël zal zich niet houden aan de VN-resolutie die vrijdag goedgekeurd, waarin benadrukt wordt dat de Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever overtredingen zijn van het internationaal recht en belemmeringen vormen voor een tweestatenoplossing. De woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, Nabis Abu Rudeineh, noemde de stemming van de V-raad dan weer "een slag in het gezicht" voor het Israëlische beleid. "Israël verwerpt deze schaamtelijke anti-Israëlische resolutie en zal zich er niet aan houden", klinkt het in een persbericht. "Op een moment dat de Veiligheidsraad niets doet om de moordpartij van een half miljoen mensen in Syrië te stoppen in Syrië, spant ze samen tegen de enige echte democratie in het Midden-Oosten, Israël, en kwalificeert ze de klaagmuur als 'bezet gebied'."

Netanyahu beschuldigt de Amerikaanse president Obama er ook van "achter de schermen" de anti-Israëlische lijn van de Verenigde Naties te steunen. De Verenigde Staten onthielden zich bij de stemming, maar maakten geen gebruik van hun vetorecht. Israël "kijkt er dan ook met ongeduld naar uit samen te werken met president-elect Donald Trump en met onze vrienden in het Congres, Republikeinen en Democraten, om de effecten van deze absurde resolutie ongedaan te maken.

Trump zette op Twitter een korte maar krachtige boodschap over de VN-stemming: "De zaken zullen vanaf 20 januari anders lopen in verband met de VN".

De Palestijnse autoriteit heeft de resolutie dan weer "een slag in het gezicht" van Israël genoemd. Nabis Abu Rudeineh zei dat de stemming een consensus aantoont binnen de internationale gemeenchap over het veroordelen van de nederzettingenpolitiek van Israël en over de internationale steun voor de tweestatenoplossing. Dat impliceert de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël. Secretaris-generaal van Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO Saeb Erekat, noemde de beslissing van de V-Raad "historich" en een "overwinning voor hoop en vrede".

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is tevreden over de resolutie, die hij "een belangrijke stap" noemt, "die de mogelijke leidende rol van de Veiligheidsraad in het licht zet en de gemeenschappelijke inspanningen van de internationale gemeenschap om opnieuw de visie te bevestigen dat de tweestetenoplossing nog steeds mogelijk is. Hij roept de Palestijnse en Israëlische leiders op om "samen te werken met de internationale gemeenschap om een gunstig klimaat te creëren om terug te keren naar ernstige onderhandelingen".

bron: Belga