Israël roept Amerikaanse ambassadeur op het matje

Israël roept Amerikaanse ambassadeur op het matje

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de Amerikaanse ambassadeur in Israël op het matje geroepen. Dat gebeurde nadat de Verenigde Staten afgelopen vrijdag hun veto niet hadden gebruikt in de VN-Veiligheidsraad, waardoor een resolutie kon worden gestemd die de Joodse nederzettingen in Palestijns gebied veroordeelt. Israël reageerde furieus. Eerder riep de minister van Buitenlandse Zaken van Israël al de tien ambassadeurs van de leden van de VN-Veiligheidsraad die voor de resolutie hadden gestemd, bij zich. Maar nu moet dus ook Amerikaans ambassadeur Dan Shapiro zich verantwoorden. De VS hadden zich bij de stemming onthouden.

Netanyahu zei zondag ook nog dat hij aan zijn minister van Buitenlandse Zaken een actieplan heeft gevraagd, dat binnen een maand duidelijkheid moet verschaffen over de Israëlische relaties met de VN-instellingen. "Het is tijd om te kiezen tussen twee alternatieven: ons land overgeven of soevereiniteit", suggereerde de rechtse minister van Onderwijs, Naftali Bennett. "Het eerste hebben we geprobeerd en het werkte niet. Het wordt tijd voor het tweede". Hij pleitte er ook voor om de idee van een onafhankelijke Palestijnse staat op te geven.

Eerder op de dag annuleerde de Israëlische premier ook het bezoek van zijn Oekraïense collega aan Israël. Oekraïne stemde in de VN-Veiligheidsraad voor de resolutie en dus is premier Volodymyr Groysman niet meer welkom.

bron: Belga