Israël onderschept projectiel uit Gaza

Het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome heeft een projectiel onderschept dat door Palestijnse militanten in Gaza is afgevuurd. Dat meldt het Israëlische leger vrijdag. Er zijn momenteel geen meldingen van schade. Ook aan de grens met Gaza kwam het tot botsingen tussen de Israëlische soldaten en Palestijnen. Daarbij geraakte minstens 63 mensen gewond, onder wie 32 door scherpe munitie, laat het Palestijnse ministerie van Gezondheid weten.

Volgens het Israëlische leger kwamen zo'n 5.600 Palestijnen samen aan de grens. Ze gooiden granaten en explosieven en probeerden langs het grenshek te geraken. De soldaten namen maatregelen om de manifestanten te stoppen, maar zouden volgens het leger geen munitie gebruikt hebben.

De situatie aan de grens is gespannen, en regelmatig vallen er doden. In 2005 trok Israël zijn troepen en kolonisten terug uit de Gazastrook. Maar sindsdien wordt de kuststrook afgesloten van de buitenwereld, en streng bewaakt wie en wat er binnen- en buiten gaat. Sinds maart 2018 protesteren Palestijnen wekelijks aan de grens met de Gazastrook. Zij eisen de opheffing van de Israëlische blokkade. Het protest gaat vaak gepaard met geweld.

bron: Belga