Israël gaat bijkomende woningen in nederzettingen bouwen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Israël gaat 3.000 extra huizen bouwen in de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, zo kondigde minister van Defensie Avigdor Lieberman dinsdagavond aan. Lieberman en premier Benjamin Netanyahu beslisten om de bouw van meer dan 3.000 woningen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever goed te keuren, zo luidde het in de verklaring. De eerste 2.000 woningen worden onmiddellijk gebouwd, de overige in verschillende fases.

"We zitten in een nieuwe periode waarin het leven in Judea en Samaria weer op de rails staat", aldus Lieberman in de verklaring.

Het is al de derde keer sinds het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump dat Israël uitbreidingen van het aantal huizen in de nederzettingen aankondigt. Vorige week werd de bouw van 2.500 wooneenheden in Judea en Samaria goedgekeurd, "om te beantwoorden aan de woonbehoeften en de behoeften van het dagelijkse leven".

De VN-Veiligheidsraad eiste in december een volledige bevriezing van de Israëlische bouwwoede op Palestijns grondgebied. Daarin werd benadrukt dat de Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever overtredingen zijn van het internationaal recht en een belemmering vormen voor een tweestatenoplossing.

Israël lijkt zich echter gesterkt te voelen door Donald Trumps vriendelijkere houding tegenover Israël dan zijn voorganger Barack Obama. Waar Obama's administratie uitbreidingen van nederzettingen steeds scherp veroordeelde, deed Trumps administratie dat niet.

Op 15 februari staat er een ontmoeting in het Witte Huis gepland tussen Donald Trump en premier Netanyahu, waarbij de nederzettingen besproken zullen worden.

bron: Belga