Isaac Kimeli looft prestatie van uitdager Soufiane Bouchikhi

door
Belga
Leestijd 2 min.

Isaac Kimeli (OEH) is zondag in Wachtebeke voor de tweede keer in zijn carrière Belgisch kampioen veldlopen geworden. De Europese beloftenkampioen haalde het na een beklijvend duel van Soufiane Bouchikhi. "Ik ben heel gelukkig, deze dag kan niet mooier", reageerde de 22-jarige Kimeli. "Ik was verrast door het tempo dat Bouchikhi oplegde. Door zijn val in de CrossCup-manche in Rotselaar (13 februari) kon hij tien dagen niet trainen. Ik heb hem gefeliciteerd met zijn prestatie", stak Kimeli van wal. "Ik kon gelukkig mijn wagon aanhangen en loop daarna de perfecte wedstrijd. Op 400 meter van de streep viel ik aan, zo behaalde ik in 2015 ook mijn eerste Belgische titel." Kimeli, eindlaureaat van de CrossCup, mikt op het WK veldlopen in Oeganda (26 maart) op een plaats in de top dertig.

Bouchikhi (CABW), die twee weken terug nog onder het mes ging, was tevreden met de tweede plaats. "Het belangrijkste was dat ik hier aan de start stond. Ik ben tevreden over mijn prestatie, zeker nadat mijn voorbereiding op dit BK in het water was gevallen door de schouderblessure. Mijn basisconditie was nog steeds goed, maar doordat ik tien dagen niet gelopen heb, kwam ik in de finale energie tekort", reageerde Bouchikhi. "Het plan vooraf was om van bij de start een hoog tempo op te leggen. Ik had wat last aan mijn schouder, maar dat heeft geen invloed gehad op het resultaat. Ik ben wel teleurgesteld dat ik de eindzege in de CrossCup niet op zak heb kunnen steken." De 26-jarige Bouchikhi focust zich nu op de WK-limieten voor de 5.000 en 10.000 meter op de piste.

Bij de vrouwen heeft topfavoriete Louise Carton (ACME) haar Belgische titel voor de tweede keer op rij verlengd. "Ik ben tevreden, het was een lastige koers. Ik was vermoeid en had last van buikkrampen. Na één versnelling heb ik een strak tempo aangehouden", analyseerde de 22-jarige Oostendse haar race. "Nu wil ik even rust nemen. Topsport combineren met mijn studies is immers niet evident. Eind maart ga ik voor drie weken op stage in Zuid-Afrika om me voor te bereiden op het zomerseizoen."

bron: Belga